Blog general Noutati Realitatea Stiri

Economia Japoniei este in crestere

Japonia

Deficitul comercial al Japoniei a crescut in anul 2014, ajungand la 109 miliarde dolari, un record absolut in materie, potrivit datelor oficiale prezentate de Guvernul de la Tokyo, coplesit de facturile la energie post-Fukushima. Inainte de dezastrul de la Fukushima, centralele nucleare furnizau aproximativ 30% din productia totala de energie electrica a Japoniei. Dupa eveniment, Japonia a decis renuntarea la energia nucleara, astfel ca in februarie 2012 doar trei dintre cele 54 de reactoare nucleare din stat mai functionau.

Economia Japoniei a crescut mai repede decat era asteptat intre lunile ianuarie si martie, stimuland speranta ca economia isi va reveni de la recesiunea de anul trecut. Economia s-a estins cu 0.6% in perioada comparata cu trimestrul anterior, marcand asttfel, al doilea trimestru consecutiv care se afla in crestere.

Rezultatul este cu mult mai mare decat se asteptau analistii, acestia gandindu-se la o crestere de 0.4%. Pe o baza anuala, economia tarii a crescut cu 2.4% in perioada in care previziunile economice erau de doar 1.5%. Analistii declara ca rata de crestere a primului trimestru estee in crestere pozitiva.

Tony Nash, economist sef, a declarat ca aceasta crestere aduce un zambet pe fata prim-ministrului Abe, fiind o justificare ca policile sale economice se indreapta intr-o directie buna.

Japonia se bazeaza pe un consum intern de aproximativ 60% din economia sa, aceasta recuperandu-se in urma unor taxe de vanzari care au atenuat cheltuielile. Atat consumul privat cat si cheltuielile au inregistrat valori de 0.4% in primul trimestru. Analistii se asteptau la o rata de 0.8% a cheltuielor de capital.

Economia statului japonez s-a confruntat cu salariile populatiei, care au ramas constante de mai multi ani, impreuna cu moneda nationala, yenul, mai slaba. Pe de alta parte, faptul ca yenul este mai slab da un impuls tarii pentru marii exportatori din tara, cum ar fi Toyota, deoarece bunurile sale pot fi cumparate mai ieftin in strainatate.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *