In prezent, ne putem decora casa intr-o varietate de moduri, fie ca vrem ceva Art Deco ori ceva care sa respecte principiile Feng Shui. Un lucru la care nu dam la fel de multa atentie (sau chiar deloc) este alegerea becurilor pe care le vom utiliza. La urma urmei este doar un bec, nu? Atata timp cat intra in veioza, lampa sau lustra, ce mai conteaza, nu? Nu e chiar asa. Multi specialisti recomanda becuri cu led e27.
O moda de ceva ani in Romania o reprezinta becurile economice, datorita, dupa cum o spune si numele, consumului mic pe care il inregistreaza. Ce nu stiati este faptul ca aceste becuri economice nu sunt atat de sanatoase pentru sanatatea noastra, de aceea nu ar trebui sa fie lasate aprinse pe perioade indelungate, mai ales daca se afla langa capul unei persoane. Din cauza radiatiilor electromagnetice pe care le pot emite becurile economice, pot sa apara afectiuni respiratorii, dureri de cap, oboseala cronica etc.
Becurile florescente elimina fenol, naftalina si stiren, substante care pot fi periculoase. Fenolul rezulta din gudronul de carbune si se foloseste la fabricarea produselor chimice. Naftalina este si ea obtinuta prin distilarea gudronului de carbune, iar stirenul este cunoscut pentru faptul ca este nociv, acesta fiind si un produs secundar al petrolului.
De aceea, specialistii recomanda becurile led. O firma de la care puteti achizitiona aceste produse este MagicLed. Acestea prezinta un avantaj, nu doar deoarece duc la economisirea banilor de la factura energiei electrice, ci si deoarece nu emit caldura sau radiatii UV, lucru care inseamna ca pot fi amplasate oriunde in casa. Aceste becuri led sunt mult mai economice si cu aproape de 50 de ori mai rezistente decat becurile cu halogen, iar, spre deosebire de neoane, nu contin urme de mercur, substanta daunatoare organismului. Durata de viata a unui bec led este foarte ridicata, fiind cel mai rezistent tip de bec.
Eficienta luminoasa consta intr-o cifra cat mai ridicata de lumeni si una cat mai mica a numarului de wati, adica un consum mic. Raportul minim recomandat dintre cele doua este de 80. Astfel, becurile led reusesc sa produca 100 de lumeni utilizand doar un singur watt de curent.
Acum cativa ani, Uniunea Europeana a impus folosirea becurilor economice in toate casele din statele membre uniunii, decizia fiind apreciata de catre specialisti, datorita efectelor pozitive pe care acestea le prezinta fata de mediul inconjurator, dar mai ales fata de buzunarele noastre. Decizia a fost, insa, apoi criticata, din cauza nivelelor de mercur pe care acestea le pot contine, spre deosebire de un bec cu led.