Blog

Vineri, 13, de speriat!

vineri 13 Trebuie sa avem mituri si sa perpetuam astfel de povesti mai mult pentru farmecul lor. Insa in substrat ramane totul ca o poveste ce nu isi prea gaseste substratul real. De ce spre exemplu suntem atat de speriati de  faptul ca vineri 13 este o zi cu ghinion? Poate ca va fi tocmai pentru ca gandim in stil pesimist.

Vineri 13 este totusi un mit care se perpetueaza pentru ca de-a lungul timpului au tot existat evenimente care au demonstrat ca o astfel de zi nu este tocmai cea mai prietenoasa. Spre exemplu vineri 13 se leaga de un puternic incediu, ce-i drept ce s-a intamplat acum multi ani insa care a marcat existenta la vremea respectiva. Mai apoi vineri 13 este corelata de asemenea cu explozia navetei ce se numea, culmea, Apollo 13.

Cert este ca aceasta zi nu pare a fi una tocmai placuta. In orice caz toata lumea asociaza aceasta idee cu ghnionul suprem, cu nevoia de a se feri de rele. Ori pentru unii inseamna sa fuga de o pisica neagra, pentru altii sa sparga un pahar pentru a sparge un ghinion. Exista numeroase superstitii in acest sens si tine de educatia fiecaruia si de modul in care fiecare si-a setat aceasta idee ca influenta in modul de a gandi, de a face lucrurile si ca avertisment pentru a avea grija de anumite aspecte.

Nu stim insa de ce ne este cel mai frica, de teama de a pati ceva sau de a gresi pana la urma. Pariu ca indiferent de situatie vei pune totul pe seama destinului. Vei gasi un vinovat pentru asta, vei gasi o modalitate de a nu-ti asuma responsabilitatea. Pe principiul „daca ar sti omul ce ar pati nici din casa nu ar iesi” suntem prea focusati pe ideea de a ne feri de ceva cand pana la urma increderea in noi este cea mai importanta.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *