general

Tot ce trebuie sa stii despre somn

Fara odihna nu putem functiona. Fara odihna nu putem face fata unei zile de munca. Pur si simplu, suntem construiti de asa natura incat sa avem nevoie de pauze. Sunt exceptii ale celor care pot trai cateva zile fara somn insa aici intervine depresia sau alte forme de afectiuni. Stiai ca un record in acest sens este detinut de un american ce a reusit performanta de a nu dormi timp de 11 zile?

Din sirul de curiozitati cand vine vorba despre somn iata cateva aspecte surprinzatoare:

  1. Daca nu exista un program stabil si regulat de somn suntem predispusi la ingrasare. Sa nut-i fie de mirare cand organismul va fi dat peste cap si intr-o saptamana ajungi sa te ingrasi aproximativ un kilogram.
  2. O treime din viata o dormim. Pe principiul avem o viata si pe aceea o dormim cu un minim de 7 ore de somn timpul petrecut in acest sens este cam mult.
  3. Cand apare un nou nascut in familie este clar ca somnul parintilor va avea de suferit. In primii ani de viata a unui copil sacrificiul parintilor tine de o scurtare a perioadei de odihna intre 450 si 700 de ore in minus. Se intelege de ce parintii se plang adesea de o asemenea problema.
  4. Delfinii au si ei un program de somn insa in cazul lor este uniemisferic. Cand o parte din creier se va odihni cealalta este activa si invers.
  5. Cum ne trezim are o mare influenta in modul in care ne vom defini ziua. Daca trezitul este greu asta se datoreaza unui hormon, mai activ cand suntem mai stresati. Insa simplul gand indus ca am dormit bine ne poate ajuta sa credem ca suntem mai odihniti.

Specialistii spun ca avem nevoie de 7 pana la 8 ore de somn pe noapte. Doar ca in cazul femeilor se necesita o ora in plus astfel ca somnul de frumusete  nu este un mit.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *