Blog general

Tii minte ce ai visa ultima data?

Pentru fiecare aspect ce defineste viata umana exista inca necunoscute care demonstreaza inca o data complexitatea organismului uman. Insa in egala masura este si o curiozitate a felului in care se comporta specia umana in diferite cazuri. Spre exemplu visam noaptea insa nu de fiecare data ne aducem aminte despre ce era visul. Unii stiu cu exactitate ca au avut un vis insa dimineata parca totul s-a sters din memoria lor.

Un prim aspect care a interesat pe cercetatori a fost corelatia cu modul in care fiecare individ doarme si variatiile de la nivelul creierului. De aceea un studiu in aceasta privinta a fost urmarea. 36 de indivizi au facut parte din grupul celor supusi unor teste pentru a dezvalui misterul despre vise si de ce doar unii isi pot aminti experienta din somn.

Rezultatul studiului nu este inca unul clar. Dar pentru cei care isi amintesc la trezire ce au visat se pare ca acestia se trezesc mai des in timpul noptii si petrece cumulat aproximativ 30 de minute treji spre deosebire de cei care nu pot sa isi aminteasca visul si se trezesc mai rar in timpul noptii pana la un timp maxim de 14 minute cand sunt treji.

Este clar insa ca are o legatura cu undele alpha. Regiuni din creier se inhiba la factori externi isna cand vine vorba de ceic are reusesc sa isi aminteasca ceea ce au visat se pare ca aceasta scadere este una mai prelungita fata de ceilalti. Deci totul se rezuma la activitatea creierului caci amintindu-ne visul dimineata ne activam mai multe regiuni din creier intr-o nota comparativa cu cei care nu reusesc acest lucru.

Studiile continua caci totul este intrigant si in egala masura curios. Asa cum se face o diferenta in coeficientul de inteligenta exista si in cazul celor care pot sa nu sa isi aminteascaun vis dimineata o diferenta ce tine de capacitati ale creierului.

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *