Continand numeroase vitamine si minerale, marul este unul din cele mai sanatoase fructe. Oricine este familiar cu expresia „An apple a day keeps the doctor away” – un mar pe zi tine doctorul la distanta. In principal consumate crude, merele au o pleiada deneficii pentru sanatate. Cea mai veche cultura de mere se pare ca a fost inregistrata in Turcia, cu mii de ani in urma. De atunci, fructul a parcurs o cale lunga si este acum folosit la fabricarea diverselor delicatese.
Beneficii pentru sanatate
- Coaja de mere contine vitamina A ce ajuta la imbunatatirea acuitatii vizuale. Antioxidantii gasiti in mere protejeaza de asemenea corpul de actiunea radicalilor liberi.
- Sucul de mere are o cantitate apreciabila de vitamina C, care ajuta la crestrea nivelului imunitatii si de asemenea previne distrugerea celulelor si tesuturilor.
- Pectina prezenta in sucul de mere usureaza si calmeaza deranjamentele intestinale, ajuta la starile de constipatie si de asemenea mentine in echilibru cantitatea de bacterii benefice din colon.
- Sucul de mere aduce beneficii si pentru digestie, dar actioneaza eficient si ca agent de detoxifiere.
- Continutul ridicat de fibre din sucul de mere reduce riscul atacurilor cardiace.
- Zaharurile naturale prezente in sucul de mere ajuta la cresterea nivelului energetic.
- Fitonutrientii continuti reduc impactul colesterolului.
- Bogat in potasiu, este foarte benefic pentru persoane mai invarsta deoarece calmeaza durerile reumatice si cauzate de artrita.
Sucul de mere este preponderent produs la nivel de comert, intrucat cheltuielile si timpul implicate in extractia sa sunt destul de ridicate. Prin urmare este mult mai rentabila cumpararea sa, intrucat se gaseste aproape peste tot. Tinand cont de nenumaratele si diversele beneficii, cu siguranta sucul de mere trebuie introdus in dieta oricui, in asa fel incat expresia „mens sana in corpore sano” – minte sanatoasa in corp sanatos – sa se faca simtita.