Blog general

Simtul proprietatii si cat trebuie sa economisesti pentru un apartament

Romanii au un simt al proprietatii mult mai dezvoltat decat altii. Sunt mandri de a detine un apartament sau o casa si fac eforturi mereu pentru acest lucru. Mai mult decat atat tendinta este sa nu plece din casa parintilor si sa le ramana drept mostenire acea locuinta. Insa pentru a merge pe cont propriu romanii au de muncit ani si ani iar daca a economisi este planul cifrele sperie inca de la bun inceput.

Cum nu toata lumea are parinti bogati care sa faca eforturi in locul lor, cum nu toti au interesul in a mosteni de la parinti o locuinta solutia cea mai viabila este cumpararea unui apartament prin imprumut bancar. Astfel se fac datori vanduti la banci cu ani grei in spate, rate platite de la 20 la 30 de ani sau mai mult. Cat ar insemna sa economiseasca o persoana pentru a putea cumpara pe cont propriu un apartament?

Asa cum statisticile arata media la venituri este de 500 de euro. Cu cheltuielile lunare ce se necesita platite o medie de 300 de euro ramane sa devina tinta pentru a economisi timp de 107 luni pentru a se achizitiona o garsoniera, cea mai mica locuinta. Valorile se schimba cand vine vorba de apartamente, de la cel de 2 camere cu timpul necesar de a economisi timp de 165 de luni si pana la 225 de luni pentru cazul apartamentelor de 3 camere cand romanul ar trebui sa economiseasca aproximativ 65% din venitul lunar.

Pe scurt este vorba de a pune bani la ciorap vreme de 18 ani in medie pentru a putea cumpara in bani cash un apartament. Asta in conditiile in care nu apare neprevazutul, nu sunt incluse concedii, copii, alte rate la banci, distractii si haine, cumparaturi in acest sens in mod constant.

Suna mai rentabil sa cumperi in rate cu ajutorul bancii insa nici asa cifrele nu sunt imbucuratoare caci platesti dobanzi si ajungi la pensie pana cand termini de platit asta in mod constant.

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *