Blog general

Secretul balerinelor

Un proverb latin spune ca “Repetitio este mater studiorum”, in traducere repetitia este mama invataturii. Si mergand pe acest principiu in ceea ce priveste sportivii de performanta exemplul ce se concretizeaza este cel mai bun. Balerinele..gratioase si cu miscari complexe ce ne ametesc cum credeti ca reusesc sa faca asta? Muncind talentul. Insa secretul lor la capitolul piruetelor a fost dezvaluit de cercetatori.

Desigur ca antrenamentul este cel care ofera posibilitatea de a se roti fara sa ameteasca. Insa ceea ce sta in spatele antrenamentelor este o modificare a creierului. In timp acestea ajung sa isi “pacaleasca” creierul, blocand semnalele ce vin din urechea interna- sistemul vestibular este cel responsabil cu echilibrul si totodata cel care ofera starea de ameteala.

Un studiu recent aparut in revista Cerebral Cortex dezvaluie cum se intampla acest lucru. Cert este ca balerinele pot sa se roteasca foarte repede si de mai multe ori si nu ametesc. Cunosti probabil senzatia de ameteala cand desi te-ai oprit din rotatie simti ca ti se invarte capul si tot ceea ce este in jurul tau. Este ca si cand ai terminat de amestecat zaharul intr-o ceasca de cafea insa lichidul inca se invarte. Totul se explica prin miscare fluidelor din interiorul urechii chiar si dupa ce miscare de rotiatie s-a finalizat. Ce se intampla insa in cazul balerinelor?

Practic acestea isi “anuleaza” aceste senzatii prin practica de-a lungul timpului. Nu sunt mutante, nu sunt acele fiinte speciale inzestrate cu o lipsa a problemei de ameteala ci capata aceasta abilitate in timp, prin munca. Acestea ajung sa reduca importanta semnalelor catre creier pentru a ramane echilibrate, pentru ca si dupa ce au executat o rotire sa revina cu picioarele pe pamant si cu aceeasi stare de echilibru. Si partea buna a studiului nu este doar o curiozitate satisfacuta ci si un pas inainte pentru ca pe viitor cei care sufera de ameteala cronica sa fie tratati.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *