Noutati

Porumbei voiajori si cei de ornament – curiozitati

In aparenta, porumbeii sunt la fel pentru un necunoscator. Fie ca sunt de ornamernt sau voiajori, vorbim desigur despre reproductie selectiva, despre munca si implicare. Ingrijirea acestora practic nu tine cont de un program, ci este o munca continua.

Inca din cele mai vechi timpuri, porumbeii au fost crescuti cu scop diferit: cei ornamentali pentru frumusetea lor, cei voiajori pentru viteza. Cei ornamentali sunt tot mai populari la evenimente.

Porumbei voiajori

Istoria lor este una uimitoare. Au fost folositi ca mesageri mai ales utili in perioade de razboi. Exista chiar si o poveste despre porumbelul erou, care desi ranit si-a continuat misiunea si a ajuns la destinatie cu mesajul, avand un picior pierdut si un ochi ranit.

Curios este cum astfel de porumbei stiu sa se intoarca acasa. Specialistii vorbesc despre capacitatea acestora de a se ghida dupa unghiul si pozitia soarelui. Este posibil ca acestia sa foloseasca si infrasunete de joasa frecventa ce vin de pe pamant. In mod cert insa, vorbim despre o memorie foarte buna.

Desigur, porumbeii voiajori sunt cu atat mai competitivi, cu cat sunt ingrijiti bine si antrenati. Iar aici vorbim despre cei care participa la curse.

Porumbei maraton

Rezultatele de top nu sunt obtinute usor, ce-i drept. Parerile sunt impartite despre cum ar trebui antrenati porumbeii, unii vorbesc despre regim special de hrana si vitamine, cum sunt produsele din magazinele de profil, produsecolumbofile.ro spre exemplu. Altii spun ca tine de stilul de viata si nu numai.

Situatia poate fi asemanata cu cea a sportivilor care se antreaza si au nevoie de odihna, mancare, somn, totul intr-un ritm cat mai echilibrat. Cei care nu sunt disciplinati sunt eliminati.

Sunt crescatori care prefera sa aiba un timp foarte bine stabilit de petrecut in preajma porumbeilor. In caz contrar, riscul este de a-i domestici prea mult si acestia nu vor mai fi la fel de disciplinati si nu vor da acelasi randament.

Sunt utile mai ales antrenamentele inainte de concurs, cu cateva zile de antrenament chiar mai intens cand e foarte cald spre exemplu, la pranz. Exista insa si variantele de a merge cu asociatia, un soi de club al celor care impart aceeasi pasiune si care deci se sprijina unii pe altii.

O alta varianta este cea a nutritiei la care se acorda mai multa atentie. O adevarata controversa este daca porumbeii ar trebui sa manance mai mult inainte de concursuri. Metoda vaduviei, zborul in puncte cardinal opuse, pe cont propriu sau cu asociatia, fiecare columbofil are propria varianta de succes sa spunem. Conteaza insa si istoricul unui porumbel, din ce familie se trage, precum si intuitia crescatorului care va miza pentru concursuri pe un exemplar bun dintre cele mai bune pe care le are – un pasionat al zborului, un porumbel cu aptitudini aparte, care isi calculeaza foarte bine reactiile fata de cum se manifesta altii sau chiar toti ceilalti, intoarcerile sale negresite din orice competitie.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.