Blog

Planete „ciudate” din Univers

In lumea stiintei, Universul este un loc vast care inca nu a fost descoperit in intregime. Cel mai probabil nu vom avea niciodata tehnologia de a cunoaste toate elementele din Univers, dar acest gand nu ne-a oprit sa incercam sa-l cunoastem cat mai bine. Chiar si cu tehnologiile pe care le avem in ziua de astazi la dispozitie am reusit sa culegem suficiente informatii despre planetele relativ mai apopiate de noi.

Kepler – 10c

Aceasta planeta are o masa de 17 ori mai mare decat cea a pamantului. Un lucru desoebit de important daca stam si luam in considerare ca planeta are o dimensiune 2.3 ori mai mare decat Pamantul. De obicei o planeta de aceasta dimensiune si masa ar trebui sa fie creata din gaze, asa cum este realizata Saturn si Jupiter, dar in acest caz planeta este realizata din roca si alte materiale solide. De aici si masa gigantica a planetei.

GJ 1214b

Aceasta planete este si ea mult mai mare decat Pamantul, dar spre deosebire de Kepler 10 c aceasta nu este realizata din materiale solide si roci, ci din apa. Planeta a fost descoperita in anul 2009 si este realizata in intregime din apa. Cu toate ca e un mare ocean, aceasta apa nu este una obisnuita. temperatura si densitatea acesteia este mult mai mare decat cea a apei normale. Oamenii de stiinta au numit apa ca fii „hot ice” sau „super fluid” datorita temepraturii ridicate a apei si a presiunii care apasa asupra acesteia. Este un fel de apa extraterestra.  Chiar daca temperatura apelor este una mult mai ridicata aceasta nu a dus la evaporararea acesteia din cauza presiunii ridicate de la nivelul planetei. Oamenii de stiinta spera sa trimita o misiune de cercetare spre planeta pana in anul 2018 pentru a studia in mai deaproapre caracteristicile aceste planete de apa.

S-ar putea să-ți placă și...