general

Pierderea traditiilor

Timpul aduce cu sine schimbari de tot felul, modernizari de tot felul care desi ne fac viata mai usoara intervin in frumosul tradititie.  Sarbatorile fac cea mai mare diferenta in aceasta privinta. Se pierde culoarea, valoarea si cultura. Nu spune nimeni ca a trai cum faceau stramosii nostri inseamna sa ne intoarcem la traditiile culturiide baza insa cu multa stima fata de cei a care traditie locala este sfanta totul se rezuma la a sti, a auzi.

Cum risipim din traditie? De la consumul de produse care nu au nimic a face cu cele traditionale pana la diferite ocazii cum sunt sarbatorile cand nu facem altceva decat sa ne gasim un loc de petrecere care exclude din start ceea ce traditia era odata. Si daca e sa ne gandim ca tinerii au tendinta aceasta se pare ca este un concept general valabil. A petrece cu cei dragi era candva planul tau de sarbatori; acum la moda este sa trimiti mesaje de felicitari si un gand bun. Cand erai mic mergeai cu colinda, insoteai parintii la Inviere; acum e de ajuns ca merg ei. Se pare ca varsta are si ea importanta in aceasta ecuatie.

Cum si unde se mai pastreaza traditia? In sate indeosebi traditia merge mana in mana cu viata de zi cu zi si chiar  daca a te imbraca in haine populare, port autentic duminica la biserica nu mai este cum era odata ramane totusi un respect a ceea ce din parinti, mosi si stramasi a ramas ca act nescris in valorile satenilor. Si ca un plus pentru cultura noastra si turism traditiile ne scot din anonimat cand mandri de noi vedem cum strainii ne viziteaza tara, cum vedem influente in fashion a celor ce sunt straiele doamnelor de la tara, a cantrintelor lucrate cu maiestrie.

A face sau nu parte din traditie este o decizie de ordin personal insa a o respecta si conserva ar trebui sa fie un gand pe care oricare din noi sa il aibe.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *