Blog general

Pericolul din propria casa

Pe cat de surprinzator pe atat de real cand ai crede ca intentionezi sa faci curatenie in casa te expui unor riscuri de care nici nu stiai. Asa cum cercetatorii spun ne procupam mai mult de ceea ce inseamna poluarea mediului inconjurator si uitam de riscurile care sunt sub nasul nostru, in propria casa.

Obisnuiesti sa folosesti produse parfumate pentru rufe. Spalarea in primul rand a hainelor este de dorit a fi cu detergent intens pentru ca pe langa spalarea acestora parfumul sa se intrepatrunda in tesatura. Si mai mult decat atat, o clatire cu un balsam  special si el cu parfum este parca o rutina pe care gospodinele o urmeaza. Insa nu ai idee cat de periculos devine sa speli hainele in acest mod. Si nu se refera la boli de piele desi in functie de fiecare persoana a dezvolta o alergie este posibil. Insa aerul inspirat in momentul in care deschizi masina de spalat si scoti hainele proaspat spalate este unul intens poluat.

Un studiu in acest caz a fost publicat in revista „Air Quality, Atmosphere and Health”. Acesta dezvaluie ca in momentul in care vei urma cursul firesc de a scoate hainele din masina de spalat este suspus riscului de a inhala nu mai putin de 25 de compusi volatili. Si dintre acestia o parte se regasesc in lista de compusi cancerigeni, mai exact acetaldehida, dar si benzenul. Iar efectele inhalarii unor astfel de vapori pe care multi nici nu le cunosc poate dauna nu numai in timp pana la efectul suprem de cancer. Acest obicei poate fi cauza unor dureri de cap frecvente, convulsii sau atacuri de astm.

Insa in incercarea de a face bine se pare ca dai gres. Cine nu foloseste astfel de produse parfumate pentru spalare? Unele pentru curatare intensa, altele pentru a proteja culoarea si tesatura, altele pentru un parfum delicat si toate combinate incanta mirosul insa nu si cand vine vorba de a le scoate din masina de spalat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *