Sanatate

Pansamentul elastic care furnizeaza medicamente

Fiintele umane folosesc pansament pentru a acoperi ranile de acum cateva mii de ani dar, cu siguranta, este foarte putin probabil ca o persoana sa fi purtat un bandaj atat de inovator ca cel dezvoltat de oamenii de stiinta din Statele Unite ale Americii.

Astfel, cercetatorii au dezvoltat un material de tip gel, lipicios si elastic care poate fi utilizat pe post de „pansament inteligent pentru protectia ranilor”. Acest tip de bandaj incorporeaza senzori de temperatura si capsule mici de medicamente- de unde un rezervor cu hidrogel este cel care poate elibera cantitatea de tratament necesara, ca raspuns la schimbarile de temperatura ale pielii dar si a LED-urilor integrate care se aprind si anunta atunci cand nivelul medicamentului este scazut.

„In general, electronicile sunt stabile si tari, dar corpul uman este moale si maleabil. Aceste doua sisteme au proprietati extrem de diferite intre ele”- sustine Zhao Xuanhe, inginer mecanic de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). „Daca se doreste ca electronicile sa intre in contact cu organismul uman cu scopul de a servi la monitorizarea si ingrijirea sanatatii, dar si la livrarea de medicamente necesare, este de dorit ca acestea sa fie produse astfel incat sa fie moi si elastice, pentru a se potrivi cu mediul corpului uman. Am fost motivati de acest lucru si am creat bandajul elastic electronic bazat pe hidrogel”- mai sustine omul de stiinta.

Avantajul pansamentului inovator

Matricea din hidrogel are o multime de avantaje, mai ales daca va fi utilizata pe pansamente. Este extrem de flexibila si poate si aplicata, cu usurinta, in orice zona a corpului, inclusiv la genunchi sau coate. Materialul din cauciuc este compus in cea mai mare parte a sa din apa si poate fi legat de o gama larga de electronice, cum ar fi firele conductoare, semiconductoare, lumini LED si senzori de temperatura. Realizand pansamentul cu materiale extrem de avansate, oamenii de stiinta sustin ca bandajul lor poate furniza diferite medicamente pe mai multe zone ale corpului, in functie de temperatura acestuia.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *