general

Obiceiuri pascale in functie de zone

Pastele anul acesta este sarbatorit pe data de 20 Aprilie. In Romania, Pastele are o legatura stransa cu Invierea lui Iisus Hristos. In noaptea de Paste, in functie de fiecare zona a Romaniei sunt diferite datini si obiceiuri pastrate pana in ziua de astazi. Astazi vom realiza o incursiune virtuala in aceste zone si vom incerca sa descriem cu acuratete fiecare din aceste obiceiuri.

Daca trecutul categoriza oul ca obicei pagan, fiind trimis de oameni intre ei, in semn de afectiune, astazi oul vopsit are o alta insemnatate. El este un simbol al Invierii si rodirii iar prin vopsirea oualelor in rosu, se tine vie amintirea jertfei lui Iisus Hristos de pe cruce.

Haideti sa vedem ce obiceiuri unice intalnim pe teritoriul Romaniei, de paste.

Incepem cu zona Campulung Moldovenesc unde in dimineata zilei de duminica, toti credinciosii ies in curtea bisericii si asezati in cerc, asteapta preotul care le va sfinti cosurile. Cosurile fiecarui gospodar in parte contin lucruri pline de o insemnatate simbolica. Acoperit cu un tesut specific zonei, cosul contine zahar (ce va fi folosit cand vitele vor fi bolnave), seminte de mac (vor fi aruncate in ape sa alunge seceta), sare (se spune ca aduce belsug) etc.

In Suceava, se pregatesc prajituri numite „Babe”. Ele sunt realizate din acelasi aluat cu cel al cozonacului, sunt umplute cu stafide, nuca si rahat turcesc si sunt duse la biserica in noaptea de Inviere.

In Bucovina, se obisnuieste ca in fiecare sat, fecioarele sa mearga sa spele limba clopotului ci apa neinceputa. In zorii primei zile de Pasti, ele se vor spala cu aceasta apa pentru a se pastra frumoase pentru tot anul.

O alta datina interesanta o intalnim in Banat si Crisana unde in prima zi de Pasti, bucatele sunt tamaiate. Ne oprim la Almas, in judetul Arad unde cu cateva zile inainte de Paste, toate fetele si femeile din comuna se aduna in curtea bisericii pentru a incondeia oua.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *