general Trucuri

Miscari de baza in box

Renumitul Rocky Balboa din filmul cu acelasi nume nu ar mai fi fost acelasi daca nu avea acele excelente strategii si miscari de box. In ultima instanta exersarea continua a acelor tehnici l-au condus spre victorie. Pentru ca un boxer sa isi invinga adversarul, este necesar un intreg arsenal de miscari de box atat defensive cat si ofensive. Articolul se adreseaza pugilistilor incepatori, explicand cateva elemente de baza.

Cateva miscari de baza in box ar fi:

– Lovitura grab – este o lovitura simpla si una din loviturile de baza in box. Dupa ce se ia pozitia corespunzatoare, se da o lovitura rapida si directa adversarului. Barbia va fi adapostita, se va tinti mai mult „prin” adversar, pentru o mai mare precizie vor trebui aliniate cu tinta primele doua monturi. De la brat pana la umar se va mentine o linie dreapta, contand foarte mult si impulsul dat de umar pentru o lovitura suficient de puternica.

– Upercutul – trebuie avut mare grija la aceasta lovitura, pentru ca este devastatoare! Upercutul este o miscare deosebit de eficienta, directionata catre barbia adversarului. Poate fi folosita foarte bine in combinatii cu croseele si este considerata un atac de mare putere in box. Aceasta tehnica implica protejarea fetei cu una din maini, in timp ce mana cealalta este coborata si apoi ridicata cu toata forta asupra barbiei adversarului. Intinderea picioarelor de la genunchi ofera un si mai mare impact loviturii; acest atac este realizat de obicei cand adversarii sunt aproape unul de celalalt.

– Lovitura incrucisata –  mai este denumita si „directa”. Mana dominanta este folosita pentru aceasta puternica lovitura de pumn, se incruciseaza cu mana opusa a adversarului si tinteste de obicei fata.

– Lovitura hook – una din multele lovituri din box. In faza initiala e un pumn semi-circular, tintind cu mana dominanta laterala capului adversarului. In pozitia de garda, cotul trebuie retras in spate. Pumnul este intr-o pozitie orizontala, cu monturile indreptate inainte, iar cotul este usor indoit. Cealalta mana, in tot acest timp, protejeaza barbia tinand garda. Miscarea trebuie sa fie ajutata prin rotatii ale trunchiului si soldurilor, pentru maximizarea impacturlui

– Eschiva este o combinatie de miscari care ajuta pugilistul sa anticipeze o lovitura viitoare si sa se miste, fie cu intreg corpul, fie doar prin ferirea capului mai in spate, prin aceasta balansare reducandu-se impactul loviturii sau chiar ferindu-se de aceasta

– Clinciul este acel moment cand boxerii nu mai au distanta intre ei si nici un pumn nu poate fi folosit. In acest caz trebuiesc tinute mainile adversarului pentru ca pumnii sa nu inceapa sa zboare. Pentru desfacerea unui clinci intervine de obicei arbitrul

Mai sunt multe alte miscari si combinatii folosite de boxeri zi de zi; conteaza mult cum te aperi, aceasta ajutandu-te in cele din urma sa trimiti si cativa pumni spre adversar. Daca vei reusi sa stapanesti aceste miscari esti pe drumul cel bun, vei deveni prin exercitiu un boxer de succes.

S-ar putea să-ți placă și...