Stim ca miscarea ne face bine. Stim ca miscarea este cea care ne tine in forma; ne energizam, ne dezvoltam corect si armonios. Nimic de pierdut insa ultimele studii adauga inca un beneficiu in ceea ce priveste mersul pe jos: tine la distanta cancerul mamar. Cercetatorii spun ca acest efect benefic tine de femei care fac aceasta rutina zilnica, de o varsta ce se roteste la pragul de 50 de ani.
Viata sedentara nu aduce nimic bun insa cand asta e meseria nu poti sa faci decat sa compensezi cu timpul pe care il petreci zilnic, ore in sir, stand in sezut. De la o varsta insa nu mai este atat de usor de compensat. Nu te-ai gandit de ce bunicile noastre sunt inca vioaie in ciuda varstei? Miscarea fizica face clar un bine. Si pentru a a argumenta asta cercetatorii americani spun ca intr-o nota comparativa acele femei care practica miscare timp de 60 de minute zilnic fata de cele care nu fac acest lucru prezinta cu 14% mai putine sanse de a dezvolta la un moment dat cancer mamar. Si cu cat cresti „doza” de activitate fizica cu atat sporesti sanatatea, cu un procent de 25% mai mare de a fi departe de un crunt diagnostic de cancer.
Care sa fie relevanta? Mersul pe jos stimuleaza arderea grasimilor. Din acest proces se elibereaza hormoni precum estrogenul si insulina, hormoni ce stimuleaza cancerul. Se pare ca orice activitate care creste pulsul este benefica cand vine vorba de a tine la distanta boala.
Timp de 14 ani cat a durat studierea cazurilor de diagnostic cu cancer mamar s-a dovedit ca din peste 73,000 de femei 4,700 au fost in categoria de cazuri de cancer. Dintre cele norocoase se pare ca aproape jumatate(47%) au relatat ca singura lor activitate a fost mersul pe jos.