general Noutati

Masurile Fed si BNR, principalele motive ale deprecierii leului, potrivit Equity Invest

La nici macar o luna de la inceperea noului an, leul a inregistrat o depreciere importanta fata de euro. Cea mai mare  depreciere de inceput de an (1-27 ianuarie)  pe pietele financiare din 2010 pana la momentul actual, deprecierea leului cu 1,6% fata de euro a avut ca principale motive masurile Rezervei Federale si ale BNR, relateaza Cosmin Enache intr-o analiza forex a Equity Invest.

Inceputul de an nu a fost deloc unul favorabil pentru leu. Leul a inregistrat o depreciere importanta, realizata in doua etape din tot atatea motive distincte. Primul din ele il reprezinta masurile de contractie monetara adoptate in SUA. A avut astfel loc iesirea capitalurilor speculative din zona emergenta din cauza riscurilor pe care le implicau.

Investitorii au intrat puternic la cumparare pe dolar, fapt care a pus  presiune mare pe monedele regionale; USD a reusit sa ofere riscuri mici si  randamente in crestere. Odata cu asta, investitiile mai riscante in monedele regionale nu isi mai aveau rostul…

In raport cu euro, monedele regionale stateau in felul urmator dupa primele 7 zile din ianuarie: leul resimtea o depreciere de 0,7% in fata monedei euro, zlotul si coroana ceha 0,6% iar forintul cel mai mult, 1,1%. In a doua etapa a deprecierii, masurile BNR reprezintau motivul principal.

Asa cum se anunta in primavara anului 2013,  Romania urma sa intre intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara. In iulie BNR a redus dobanda de referinta pana la 5% si apoi in trepte mai departe, asa incat a incheiat anul cu  4%.

Anul acesta modificarile au fost urmatoarele: dobanda cheie a fost redusa de catre BNR la 3,75% in ianuarie [nota- iar apoi scaderea a continuat in februarie…]. Ratele rezervelor minime obligatorii au fost scazute si ele in ianuarie asa cum aflam din analiza Equity Invest. Ultima masura a dus la eliberarea catre banci a sumei de 4 miliarde de lei. Surplusul lichiditatilor de pe piata a crescut astfel destul de mult.

Deprecierea leului aduce cu sine atat avantaje cat si dezavantaje pentru romani. Dezavantajele vin pentru cei care au rate in euro.Avantajele sunt pentru cei care fac export. Se spera de asemenea la incurajarea exportului odata cu adoptarea acestor masuri si cu aceasta depreciere a leului.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *