Se spune ca ceea ce vine ca si fortat nu are cum sa iasa la fel de bine ca atunci cand avem timp si ne concentram exclusiv pe un anumit lucru. Insa creierul uman este o structura complexa si surprinzator nu atingem o cota maxima de creativitate ca si activitate cand ne vom focusa pe un anumit aspect. Totul vine de la sine? Nu, vine ca o urmare a relaxarii mintii.
Intr-o forma logica ca si explicatie se pare ca creierul uman se relaxeaza cand nu facem activitati solicitante. E ca si cand ii oferi o pauza. Insa aceasta pauza inseamna de fapt sa gasim o noua arie de interes, sa fim distrati. Astfel s-a ajuns la concluzia ca multe din ideile sclipitoare vin in timpul dusului.
Explicatia stiintifica arata ca ne gasim relaxarea in timpul unor activitati ceea ce permite creierului sa gaseasca idei pentru anumite aspecte. Iar relaxarea se produce la nivelul cortexului prefrontal, adica centrul de comanda al creierului pentru decizii. De ce nu se intampla asta cand ai nevoie la munca spre exemplu sau mereu? Pentru ca oricat ai crede ca esti relaxat nu se intampla la nivelul creierului. Pentru ca intri intr-o rutina de zi cu zi. La serviciu este in mediu ce te plictiseste poate intr-un moment insa nu este un mediu lipsit de stres si relaxant. Constiinta rationala e ca si cand respinge anumite activitati ce nu se inscriu in lista “obisnuintei”. Insa cand intervine detasarea de acest cerc vin si idelile marete.
Mai mult decat atat cand creierul este in momentul sau de pauza, de relaxare se elibereaza dopamina ce se face responsabila pentru starea de bine insa si ceea ce ajuta ca nivelul de creativitate sa fie mai ridicat ca in alte momente si conditii.