Lectura este una din cele mai vechi pasiuni ale omenirii, incat ea a stat la baza formarii statelor moderne, iar evolutia spre stiinta ne face sa ne concentram din ce in ce mai putin pe o lectura buna, care ne poate scoate din anonimat de cele mai multe ori.
Lectura ne ajuta sa ne salvam pe noi insine deoarece lectura in primul rand dezvolta imaginatia, incat intregul univers al lecturii poate proiecta mintea umana in locuri si situatii diferite, menite sa iti extinzi intelegerea si priceperea, facandu-te sa te transpui in locul personajelor istorice sau moderne.
Lectura bucura arta si imbunatateste lumea prin simplu fapt ca oamenii care citesc de placere sunt cei care au cele mai mici slabe sanse de a se imbolnavi psihic. Cititorii sunt participanti activi in lumea din jurul lor, iar atunci cand sunt cuprinsi intr-o lectura devin una cu personajul din carte.
Vei avea o mai buna concentrare si atentie daca aloci cel putin 15-20 minute pe zi lecturii, fie ca este vorba de o carte, un articol sau un ziar. De cand se stie, lectura nu a omorat pe nimeni, iar atunci cand devii agnajat in actiunea de a citi, te inchizi de lumea exterioara si te cufunzi in text, astfel incat sa nu fii deranjat de alte elemente din jurul tau precum televizorul sau telefonul.
Probabil ca ti s-a intamplat de multe ori sa te regasesti intr-o lectura buna si sa nu iti doresti sa finalizezi o carte, pentru ca te simti foarte relaxat si nu mai pui accent pe stresul si problemele din jurul tau. Se pare ca cititul in tacere, intr-o incapere relaxanta reduce tensiunea musculara si incetinesc ritmul cardiac. Cititul iti ofera din cand in cand un buton de pauza pentru a intelege textul si pentru a analiza profunzimea lui, incat sa dai dovada mereu de o minte ascutita si de o capacitate agila de invatare.