Scriitorul american Sidney Sheldon a lasat in urma sa un citat cu un mesaj extrem de puternic: „Uneori viata poate fi nedreapta… si depinde de noi ca sa restabilim echilibrul lucrurilor”. Iata ca viata este uneori nedreapta chiar si cu copiii, iar un exemplu clar aici este spectrul de tulburari de dezvoltare ce caracterizeaza autismul.
Copiii cu autism nu merita o eticheta gresita din partea societatii. Din contra, societatea ar trebui sa ii accepte, usurandu-le astfel greutatile pe care le intampina la capitolul integrare intr-un colectiv. Echipa de la Centrul Pas cu Pas Suceava spirijina copiii cu autism si contribuie, pas cu pas, la recuperarea si integrarea acestora in societate.
Kinetoterapia – gimnastica medicala pentru autocunoastere
In centrul Pas cu Pas sunt folosite:
- Terapia individuala ABA;
- Terapia de grup;
- Terapia 3C;
- Logopedia;
- Kinetoterapia si masajul.
Toate aceste terapii, aplicate impreuna, pot oferi rezultate uimitoare, il pot face pe copilul cu autism sa deprinda o multime de abilitati pe care parintii nu le-ar fi crezut posibile.
Astazi vom vorbi despre kinetoterapie ca mijloc de ameliorare a dificultatilor de comunicare si interactiune sociala, precum si a comportamentelor repetitive. Prin kinetoterapie, sunt reduse in primul rand stereotipurile si auto-stimularile.
Prin jocuri sau sarcini atractive si interactive, se va urmari dobandirea unor abilitati motrice, abilitati motrice de baza. Este vorba despre pozitia sezut, patrupedia si ortostratismul. In timp, copilul va exersa mersul, dar si tararea si chiar rostogolirea (care de multe ori poate fi doar un act reflex involuntar).
Prin kinetoterapie, forta musculara a copilului va fi dezvoltata, se va urmari imbunatatirea coordonarii, dar si a unor abilitati complexe precum saritul, lovirea mingii cu piciorul si chiar aruncarea si prinderea. Pe langa acestea, se urmareste in acest sens si corectarea eventualelor deformari ale coloanei vertebrale.
Cand vine vorba de masajul terapeutic, expertii de la Centrul Pas cu Pas din Suceava urmaresc stimularea tactila a copiilor, dar si relaxarea muschilor tensionati ai acestora. Masajul terapeutic este doar o metoda complementara de terapie, insa ofera de asemenea o multime de rezultate uimitoare.
De pe urma masajului terapeutic chiar si calitatea somnului este imbunatatita. Copilul care are autism, prin intermediul masajului terapeutic, isi va constientiza si propriul corp, dar si reactiile specifice ale acestuia.
Pentru a afla mai multe detalii despre kinetotaperie si masaj terapeutic, dar si despre Centrul Pas cu Pas din Suceava, acceseaza centrulpascupas.ro.