Partea legala si birocratica este una destul de stufoasa asa ca in incercarea de a-ti vinde casa ai numeroase acte de care sa tii cont. Nu te rezuma la actele uzuale, de carte de identitate si de realizare a unui contract de vanzare-cumparare. Iata ce ai nevoie pentru aceasta misiune:
- Certificatul energetic- desi nu este cel mai important si poate nu primul pe lista este cel care s-a introdus mai nou in aceasta ecuatie. Asadar, acest certificat este necesar pentru a se stabili care este potentialul energetic al unei cladiri.
- Adeverinta de plata. Asociatia de proprietari elibereaza un act dovedit ca apartamentul in sine nu are datorii, document ce se stampileaza de la primarie.
- De la Cadastru ai nevoie de actul de intabulare. Chiar daca in mod oficial sa spunem detii actele doveditoare ale unui teren, spatiu, ai nevoie si de dovada din Cadastru oficial.
- Dupa caz ai nevoie de actele care sa dovedeasca ca esti proprietarul de drept. In acest sens poate fi vorba de actul de vanzare cumparare, de cel de constructie, de actul doveditor pentru mostenire sau contractul de imprumut.
- Certificatul fiscal, cel emis de primaria de care apartine proprietarul de drept se elibereaza cu valabilitate de numai 30 de zile. Acesta dovedeste faptul ca platile sunt la zi, fara penalizari, respectiv taxe ecologice sau de impozit.
Cazurile insa sunt diverse asa ca se prea poate ca dosarul sa necesite si alte acte, asta pe langa taxele aferente platite chiar si la notar spre exemplu pentru seriviciul de intocmire a actelor. Asadar, cazurile de mostenire spre exemplu ar putea fi usor mai dificile cand trebuie sa se demonstreze ca nu exista si alti mostenitori, cine a fost proprietarul de drept si asa mai departe. Insa din orice perspectiva ai fi ti-ai dori ca totul sa fie corect si nu cu aspecte ce ar putea anula contractul.