Intrarea in colectivitate este un moment important pentru orice copil si parinte implicit. Desi nu exista o varsta anume la care sa se decida strict acest moment de inceput, unii incep sub 2 ani, altii la 3, poate chiar la 4 ani sau mai mult, pediatrii spun ca sistemul imunitar este provocat oricum. Adica nu se poate considera ca mai tarziu este mai bine si va face fata cu brio numerosilor virusi cu care se va confrunta. Sunt si cazuri in care frecventa acestor raceli este prea mare, se considera ca sistemul imunitar este prematur si astfel se poate recomanda retragerea din colectivitate pentru o perioada.
Se poate spune ca este de asteptat ca cel mic sa raceasca la scurt timp dupa inceperea gradinitei sau dupa inceperea frecventarii unei crese. Nu este o regula. O vizita in prealabil la medicul pediatru este de asteptat, pentru a putea urmari si frecventa racelilor, daca este cazul. In orice caz, orice raceala ce survine impune ca prima masura vizita la cabinetul medicului. Exista clinici private sau nu cu sectii de pediatrie in Mures 2018 sau in orice alt oras, cu standarde privind competenta medicilor si a echipamentelor, deci oricat de panicat ar fi un parinte va gasi medici specialisti oriunde in tara.
Cauza racelilor
Tot ce este viral ajunge sa atace sistemul imunitar al unei colectivitati. Spus pe scurt, se molipsesc unii de la altii, chiar si inainte ca o raceala sa isi arate debutul cu simptome.
Exista uneori si un context de asa natura sau factori care pot contribui din pacate la astfel de situatii. Nu degeaba exista posibilitatea de a verifica atent gradinita aleasa pentru cel mic. Aici se includ:
- Sali mici sau neaerisite. Microbii se dezvolta in voie in spatii unde nu se aeriseste corespunzator sau zona este mica si cu prea multe persoane. De teama frigului sau a curentului, geamurile mai mult inchise duc in cele din urma la raceli manifestate la mai multi copii din acel grup.
- Nu exista delimitari de spatii. Pentru acele gradinite unde nu exista un spatiu separat de dormit, mancat si petrecut ore cu activitati se intampla de asemenea ca riscul de imbolnavire sa fie mai mare si mai des intalnit.
- Triajul medical. Daca ar exista o strictete cand vine vorba de primirea copiilor la fiecare inceput de zi, cei cu stari proaste, cu febra, ce urmeaza un tratament cu antibiotic ar trebui sa nu participe la orele de curs, minimalizand riscul de a-i imbolnavi si pe altii.
In aceasta ecuatie se pune si problema de varsta. Studiile arata ca cei sub 3 ani racesc mai des daca intrarea in colectivitate se intampla sub aceasta varsta. Dar, desigur, astfel de raceli nu pot fi limitate si nici evitate total. O reteta anume nu exista, insa pediatrii sfatuiesc parintii sa urmeze pentru copil un meniu variat, bazat pe fructe si legume in fiecare zi.
Pentru unii prezinta incredere si remediile naturiste. Insa cert este ca fara rabdare nu se poate face mare lucru. Unii parinti aleg si metoda babeasca de a permite copilului sa fie la gradinita doar cateva zile pe saptamana, limitand sansele ca acesta sa se imbolnaveasca. Atentie insa, administrarea de produse menite sa stimuleze imunitatea nu reprezinta o varianta sigura si o cale de succes, intrucat exista riscul de a declansa la maturitate o boala autoimuna.