Noi, impreuna cu toti ceilalti din jurul nostru, putem avea un rol determinant in descifrarea sentimentelor noastre interioare, mai mult decat am fi crezut.
Luam decizii intr-o fractiune de secunda, decizii pe care le facem aproape fara sa gandim. De exemplu, trebuie sa stim cand trebuie sa apasam piciorul pe frana la culoarea rosie a semaforului, cand sa verificam daca mancarea este facuta sau momentul in care ne amintim brusc, ca trebuie sa mancam ceva inainte de a iesi din casa. Insa, de cele mai multe ori, ne amintim unele lucruri cu 20 de minute dupa.
Timingul este perceptia noastra si modul nostru de a estima timpul, fiind cheia in determinarea comportamentului nostru in momentul in care luam o decizie. O serie de noi descoperiri au demonstrat ca timpul este relativ in creierul nostru, nu absolut. Acest lucru nu inseamna nimic altceva decat ca, creierul tau „codifica” sentimentul de timp, in functie de ceea ce se intampla cu tine, si nu in functie de secunde, minute sau ore. Iar acest lucru, la randul sau, determina modul in care tu te comporti.
Asadar, trebuie sa fii constient ca unitatea de timp este egala pentru fiecare dintre noi, cu exceptia triburilor din Amazon poate. Cercetatorii au realizat un studiu pe un cuplu, unde au cerut ca acestia sa precizeze ora, fara ca sa-si verifice telefonul. Raspunsul acestora au avut o eroare de 5-10 minute, chiar daca nu stiau ora exacta a zilei. Cu toate acestea, barbatul a fost mult mai precis la prezicerea orei. Ar fi acesta un lucru important in studiul timpului? Sunt femeile mai distrase de alte lucruri si de aceea nu s-a putut formula un raspuns mai exact?
Timingul este influentat de dopamina, care se afla in partea frontala a creierului, si care implica miscare, planificare si alte functii cognitive. Deteriorarea celulelor de dopamina poate conduce la aparitia diferitelor afectiuni neurologice, cum ar fi Parkinson, care este responsabila de o perceptie diferita a timpului asupra persoanelor afectate de aceasta boala.