general

Egalitatea intre sexe

Femeile s-au luptat indelung pentru ca drepturile lor sa fie pe aceeasi lungime de unda cu cele ale barbatilor. Femeia moderna este emancipata si isi doreste mai mult, face cariera si nu se rezuma la a fi practic cea care creste copii si vede de casa. Intr-un raport realizat la nivel international se pare ca Romania a coborat totusi in topuri in ceea ce priveste raportul de egalitate intre sexe.

Daca pana acum fusese la un nivel mai intalt si se credea ca se pune accent pe anumite imbunatatiri Romania se claseaza pe locul 70 in lume, intr-un top de nu mai putin de 136 de tari. Suntem practic la acelasi nivel din anii 2008-2000. Explicatia? Ceea ce face ca tara noastra sa coboare in topuri tine de clasa politica acolo unde prea putine femei sunt cele care conduc. Raportul complet arata ca:

  • Detinem locul 55 in lume pentru oportunitatile economice.
  • Locul 50 se raporteaza la partea de educatie.
  • Pentru sanatate si speranta de viata ocupam locul 34.
  • Accesul in politica nu este atat de usor astfel ca detinem un loc mai putin satisfacator, 91.

Toate acestea au fost repere pentru care se considera ca intr-o tara exista sau nu o egalitate intre sexe, drepturi egale.

Oarecum la un nivel mediul din mai toate punctele de vedere. Insa departe de locuri de apreciat asa cum sunt Islanda, Finlanda si Norvegia. Aceste tari ocupa primele locuri in special pentru egalitatea intre sexe. Si la polul opus se afla Orientul Mijlociu si Africa de Nord, acolo unde situatia este practic la fel. Fara imbunatatiri si fara semne ca s-ar dori asta Yemen este spre exemplu sfarsitul de lista. Pentru ca femeile nu au drepturi ca si un barbat, pentru ca femeile sunt practic puse la zid. Intr-o nota comparativa suntem totusi mandri de pozitiile pe care le ocupa Romania.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.