Muzica te relaxeaza. Asta este clar si dovedit si in functie de starile de moment muzica poate aduce un plus, poate pune acel punct pe „i” si sa actioneze ca o terapie. Ritmul, versurile care parca iti citesc gandurile, linia melodica ce te transpune intr-o alta lume sunt elementele de apreciat. Si desigur la o petrecere muzica este fara doar si poate o prezenta. Insa cand vine vorba de activitati concomitent facute muzica poate afecta.
Un ultim studiu arata ca in randul tinerilor mai ales a asculta muzica in timpul sofatului este cu un risc de a deprinde obiceiuri nesanatoase pentru siguranta in trafic. Astfel ca riscul este de a capata deficiente motorii. Iar explicatia este una simpla: asculti muzica care iti place, incepi sa fredonezi si fara sa iti dai seama te manifesti liber; in ceea ce priveste sofatul asta ar putea inseamna sa conduci cu o singura mana, sa faci depasiri, sa te pozitionezi foarte aproape de urmatoare masina sau sa schimbi benzile foarte rapid. Practic intri intr-o exaltare de moment ce se transpune in modul in care vei conduce.
Desi atentia este distributiva nu toata lumea are astfel de abilitati si mai cu seama atentia poate fi distributiva intr-o masura insa va inseamna o mai putina atentie indreptata catre o activitate. Absorbiti de muzica tinerii pot foarte usor sa ignore atentionarile din regulile de circulatie.
Cercetatorii spun ca masina este singurul loc fatala unde a asculta muzica inseamna din start un risc de a face un accident, o gresala fie ea si minora. Mai mult decat atat se pare ca atunci cand muzica este una necunoscuta aceasta poate insemna cu cel putin 20% risc scazut de a produce aceleasi erori ca si soferii care asculta muzica stiuta, preferata, a caror versuri le fredoneaza.
Pana la urma efectul muzicii este vizibil de aceea ce se asculta in masina trebuie sa tina cont de modul in care influenteza starea, nivelul de atentie.