Cafeaua este o bautura, de obicei preparata termic, cu o aroma distincta, obtinuta din semintele prajite ale plantei Coffea. Boabele de cafea se gasesc in interiorul fructului de cafea care creste in arborele de cafea cultivat in peste 70 de tari, in principal in America Latina, Asia de Sud si Sud-Est, si Africa.
Cafeaua contine peste o mie de substante, unele dintre ele avand proprietati antioxidante si antimutagene, pentru multe persoane aceasta fiind chiar sursa numarul unu de antioxidanti.
Un consum moderat, de cel mult trei cesti pe zi, nu face rau nimanui, avand chiar efecte benefice asupra organismului. Cofeina din compozitia cafelei stimuleaza sistemul nervos central, metabolismul, reduce oboseala fizica si creste puterea de concentrare si memorare.
Consumul de cafea este asociat cu un risc redus de cancer oral, de esofag, si faringian. Un alt studiu a observat o reducere modesta a cancerului de san la femeile aflate la menopauza, lucru ce nu a fost confirmat si pentru cafeaua decafeinizata. Totodata s-a observat o reducere a cancerului endometrial la persoanele care consuma cafea cu sau fara cafeina.
Cafeaua se mai recomanda si impotriva durerilor de cap, deoarece dilateaza vasele de sange, fiind folosita ca un medicament impotriva migrenelor. Cofeina, ca bun diuretic, stimuleaza activitatea aparatului excretor si elimina substantele toxice din corp.
Un studiu realizat in cadrul Universitatii din Lisabona, Portugalia, a demonstrat ca anumite substante din cafea pot ajuta la prevenirea degenerarii sistemului nervos. Maximum patru cesti de cafea pe zi ajuta la prevenirea deteriorarii memoriei. Acestia au constatat ca baututorii de cafea au un rissc semnificativ mai redus de a dezvolta boala Alzheimer. Un alt studiu, relizat in 2009, a constatat ca bautorii moderati de cafea au risc redus de a dezvota dementa in plus fata de Alzheimer.