Nici o tara din lume nu urmeaza un sistem economic pur traditional in zilele noastre. Cu toate acestea exista cateva regiuni ce continua sa practice agricultura si activitati asemanatoare pentru a trai. Multi oameni sunt prompti pentru tari eticheta din Sudul Asiei si Africa cu economie traditionala, dar acest lucru este tehnic incorect.
Majoritatea tarilor din lumea de astazi cad in categoria tarilor dezvoltatoare. Chiar si cei care sunt subdezvoltate nu se califica tehnic la economiile traditionale, in timp ce nu sunt cu adevarat dependente de agricultura traditionala. Chiar si in tarile in care sectorul agricol are un rol important de jucat, tehnicile primitive au fost inlocuite de tehnici moderne ce rezulta in mai multa productie si adauga la cresterea economica in general.
Cat pentru tarile in care o portiune semnificativa a populatiei continua sa practice tehnici primitive de agricultura, lista include nume, precum Bangladesh, Malawi, Burma si asa mai departe. Trebuie sa tii minte ca aceste tari tot nu au economii traditionale. In adevaratul sens al cuvantului, o economie pur traditionala este cea a Inuitilor, indianilor nativi, pigmeilor si alte triburi indigene pentru care economiile tin cu totul de sustinere proprie.
Exista cateva tipuri diferite de economie, fiecare avand propriile avantaje si dezavantaje. In cazul economiei traditionale totusi, par sa fie mai multe dezavantaje, decat avantaje, ce este exact motivul pentru care majoritatea tarilor deja au fost transformate in piete sau economii amestecate. Interesant este ca majoritatea acestor tari au economii amestecate, in care agricultura are un rol important de jucat.
De aceea, economia traditionala nu mai este folosita, fiindca tehnicile invechite ale acesteia te faceau oarecum sa pierzi pe anumite produse, schimbul sau trocul nefiind modalitatea cea mai buna de a-ti castiga traiul. Cea mai buna modalitate este cea de acum, in care exista o regula clara de schimb contra valutei.