Motoarele electrice transforma energia eletronica in energie mecanica utilizand fie curentul alternativ, fie curentul continuu. Aceste doua tipuri sunt construite diferit si au proprietati diferite, iar pentru a intelege pe deplin diferenta dintre un curent alternativ si un curent continuu, motoarele electrice trebuie sa fie intelese.
Electricitatea este o sursa de energie foarte diferita de caldura sau de lumina, deoarece nu este frecvent intalnita in natura. Curentul electric se refera la miscarea electronilor de-a lungul unui conductor sau al unui fir. Termenii de curent alternativ si curent continuu se refera la directia electronilor regasiti in lungimea conductorului.
Intr-un motor electric care emite curent continuu, fluxul electronilor realizeaza o miscare alternativa, pentru ca, curentul alternativ isi schimba mereu traseul, astfel incat acesta sa se propage alternativ inainte si inapoi. Curentul electric continuu din motoarele electrice inseamna ca electronii merg in mod constrant inainte.
Electricitatea, precum si magnetismul sunt strans legate de motoarele de curent continuu, prin plasarea unui camp magnetic aproape de electroni si de magnetii rotativi care sunt transportati prin firul conductor. Aceasta metoda de curent alternativ retine energia mai bine decat curentul continuu si permite transferul de energie in cantitati diferite.
Motoarele electrice de curent alternativ constau in doua parti: exteriorul, care produce un camp magnetic rotativ si interiorul, care primeste cuplatie din domeniul rotatei motorului. Motoarele de curent alternativ sunt de doua tipuri, in functie de utilizarea lor: motorul de inductie, care utilizeaza un curent indus pentru a produce un camp magnetic totativ si care poate rula mult mai lent sau mai rapid frecventa de alimentare. Mai este si celalalt tip de motoare electrice de curent alternativ precum motoarele de sincron care nu se bazeaza pe curentul indus si se poate roti exact la viteza de secventa sau de alimentare.
Motoarele electrice de curent continuu sunt alcatuite din sase componente: rotor, comutator, ax, perii, un magnet de camp si o sursa de alimentare la curent. Motoarele de curent continuu sunt disponibile in doua categorii principale: cel periat si cel fara perii. Motoarele electrice de curent continuu periat ofera fiabilitate ridicata si control simplu al vitezei.
Costul initial al motoarelor de curent continuu cu perii este mai scazut, dar intretinerea implica inlocuirea periilor, ceea ce inseamna ca pretul lor creste in timp. Motoarele fara perii de curent continuu folosesc un comutator electronic extrem de sincronizat pentru a pozitiona energia. Motoarele fara perii de curent continuu sunt utilizate in general in cazul in care se necesita un control precis al vitezei motorului. Cel mai mare producator motoare electrice curent continuu stie sa defineasca calitatea produselor si implicit sa aduca o noua revolutie tehnologica si electronica pe piata produselor si serviciilor care utilizeaza echipamente si utilaje tehnice, de agricultura sau industriale.