Servicii

Descopera ce este ISO 9000 si la ce ai nevoie

ISO 9000 reprezinta un standard stabilit de un organism international, ISO. Termenul ISO nu este un acronim asa cum se gandeste toata lumea, ci este o prescurtare a cuvantului grecesc „isos”, care are intelesul de „egal”. In Romania, ISO este cunoscut sub numele de Organizatia Internationala pentru Standardizare.

Istoria ISO 9000

Ei bine, acest standard este conceput pentru a ajuta consumatorii si guvernele sa stie de la o prima vizualizare daca o anumita afacere este conforma cu nivelul de baza de calitate. Primul ISO 9000 a fost dezvoltat in anul 1987 si a derivat din standardul britanic BS5750. In anul 1994, standardul a fost usor modificat, insa procedura generala a ramas cam aceeasi. In anul 2000, standardul s-a confruntat cu o noua imbunatatire, insa de data aceasta cu unele schimbari drastice, care intentiona sa faca intreg procesul mai putin birocratic si mai in conformitate cu scopul misiunii ISO 9000.

De asemenea, ISO nu acorda certificare organizatiilor. In schimb, grupurile terte sunt investite cu puterea de a emite certificate ISO, fiind acreditate la nivel national. Exista mai multe documente folosite pentru a determina aceste standarde, fiecare din acestea fiind utilizate de catre auditorii din cadrul examinarii unei companii. Foarte multe companii isi construiesc propriile corpuri de literatura pentru a aborda in mod specific standardele ISO 9000.

Documente ISO 9000

Documentele ISO 9000 includ o prezentare generala a sistemului de control al calitatii, in incercarea de a satisface cerintele si de a imbunatati continuu o afacere, astfel incat sa se pastreze calitatea serviciilor si a produselor. Obiectivele ISO 9000 sunt diferite in functie de industrie, iar cele mai multe state au grupuri specifice ce acorda certificate ISO in functie de sectorul de actiune. In general, aceste grupuri sunt diferentiate de o abreviere ce apare inaintea cifrei 9000: de exemplu, grupul de practica din sectorul telecomunicatiilor va primi abrevierea de TL 9000.

Bineinteles, exista si un numar de critici ai ISO 9000, cei mai multi atacand caracterul vag al standardelor, care necesita diferite interpretari.

Cu toate acestea, standardul ISO 9000 abordeaza mai multe aspecte ale managementului calitatii si beneficiaza de unele din cele mai cunoscute standarde ISO. Din moment ce oamenii isi doresc sa gaseasca calitate in produsele pe care le cumpara, ISO 9000 trebuie sa fie o cerinta indeplinita, astfel incat calitatea sa se imbunatateasca in mod constant.

IQC Romania

Acreditarea organismelor de evaluare in conformitate cu standardele ce sunt recunoscute la nivel mondial sunt realizate de catre compania Integrated Quality Certification Pvt. Ltd. (IQC), ce isi are biroul central in India. De asemenea, compania IQC este prezenta si in Romania si are ca scop auditarea sistemelor de management in conformitate cu cerintele standardelor internationale de referinta- lucru care se realizeaza cu ajutorul personalului calificat. Astfel, pe site-ul web www.iqcr.ro se poate gasi gama de oferte si servicii, certificatele emise de aceasta companie fiind recunoscute la nivel international si acreditate de catre Joint Accreditation System Of Australia & New Zealand (JAS-ANZ), membru al IAF-Multilateral Recognition Agreement (MLA). Compania IQC Romania este formata dintr-o echipa de oameni pasionati si specializati in mai multe domenii, fiind pregatiti sa ofere solutii avantajoase in functie de sectorul analizat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *