Tehnologie

Deprimat? Fa o „plimbare” virtuala

Realitatea virtuala poate transporta pe oricine intr-o lume diferita, fara ca nici macar sa fii nevoit sa iesi din propria ta casa. In prezent, oamenii de stiinta din intreaga lume se folosesc de aceasta tehnologie pentru a explora modul in care realitatea virtuala poate ajuta pacientii in imbunatatirea starii psihice si mentale a acestora.

Asadar, prin recrearea unui sat pe coasta de sud a Angliei, oamenii de stiinta incearca sa aduca efectele calmante ale oceanului in centrele de reabilitare si in cele mai izolate zone din lume, pentru a imbunatati focalizarea pacientilor dar si pentru a reduce nivelul de stres.

Pana in prezent, o multime de studii au demonstrat deja ca peisajele frumoase au o multime de beneficii asupra starii psihice si mentale. Dar, o fuga pana la ocean nu poate fi tot timpul o optiune ideala pentru pacienti. De aceea, Robert Stone, de la Universitatea din Birmingham a construit o optiune de recreere virtuala a localitatii din Marea Britanie, Wembury, completand-o cu o plaja, copaci si iepuri care topaie de colo-colo.

Plimbare cu ajutorul tehnologiei de realitate virtuala

Cercetatorii au folosit fotografii aeriene si harti topografice 3D pentru a realiza aceasta scena, in care o persoana poate face o „plimbare” de 40 de minute, cu ajutorul unor casti VR. De asemenea, experienta se sincronizeaza si cu momentul zilei la care se face „plimbarea”.

Stone a testat scena virtuala pe 30 de pacienti dintr-un spital de terapie intensiva, pentru a examina efectele pe care aceasta le are asupra recuperii pacientilor. Unii pacienti, cu o mobilitate moderata, au purtat o casca VR in timp ce se plimbau pe o banda de alergat, in timp ce altii s-au uitat la un videoclip. Oamenii de stiinta lucreaza, in prezent, la acumularea unei baze de date mai solide, pentru a determina daca acest sistem are abilitatea de a ajuta in eliminarea plictiselii, a stresului si a starilor de depresie.

Blogger: Cristina M.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *