general

Dentitia la copii

Un topic foarte interesant dar totusi destul de omis este dentitia la copii. Cand incep sa le creasca dinti copiilor? Este un proces bine stabilit temporal? Intr-o oarecare masura, da. Dentitia copiilor incepe sa se dezvolte inca din stadiul intrauterin si continua sa creasca pana la varsta de 4-5 luni cand incep sa devina vizibili. Odata cu eruperea dintilor din gingii, copii pot manifesta simptome diverse, de la mici neplaceri si neliniste pana la febra profunda, anorexie, hipersalivatie, varsaturi sau diaree.

Dentitia de lapte este formata din 20 de dinti, incepe sa se dezvolte in jurul varstei de 4-5 si luni si dureaza, cel mai adesea, pana in jurul varstei de 6-7 ani, cand incepe sa fie inlocuita de catre dentitia definitiva. Putem anticipa aparitia dintilor copiilor daca tinem cont de anumite simptome pe care le manifesta copilul cum urmeaza: hipersalivatia, gingivita, iritabilitatea, schimbari comportamentale, lipsa poftei de mancare, insomnia, febra (sau starea semifebrila), etc.

Pentru a diminua discomfortul copilului in preajma eruptiei dintilor, se poate recurge o serie de „trucuri” precum: se evita alimentele fierbinti sau reci, i se administreaza copilului hrana in stare predominant lichida sau in stare pastoasa, folosirea suzetei pentru a impiedica copilul sa introduca alte obiecte in gura cat si pentru o usoara calmare a zonelor iritate, masarea usoara a gingiilor copilului, administrarea paracetamolului atunci cand se observa o stare febrila sau dureri accentuate si cel mai important, mentinerea unei igiene orale adecvate pentru a defavoriza aparitia infectiilor.

O alta problema in randul copiilor sunt cariile la sugari. Acestea apar din cauza expunerii prelungite a dintilor la lichide cu un continut ridicat de zahar, precum laptele matern, laptele praf sau sucuri dulci. Zaharul care intra in contact cu dintii favorizeaza aparitia unor acizi si bacterii, mai ales pe timpul noptii. Pentru a evita acest risc, se recomanda sa se administreze doar apa copilului inainte de culcare, fara nici un fel de indulcitori.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *