general Noutati Stiri

De ce se impoziteaza bacsisul?

In timpul controalelor fiscal realizate in ultimii ani in marile unitati economice specializate in deservirea clientilor s-au observant mai multe nereguli din punct de vedere alimentar si financiar. In ceea ce priveste calitatea alimentelor, acestea nu sunt intotdeauna conform cu prevederile legale si nici nu respecta perioada de valabilitate inscrisa pe informatiile suplimentare ale etichetelor produselor.

In ce priveste aspectul financiar, controalele fiscale au scos la iveala neregulile regasite  in registrul de casa, incat multi dintre angajati declara doar contravaloarea notei de plata, fara a mai pune in lista si ciubucul pe care clientul l-a lasat de buna voie. Astfel este strict la alegerea clientului daca lasa sau nu bacsis, in functie de impresia pe care i-a facut-o cel care il serveste si in functie de prestatia localului.

In cazul in care clientul alege sa lase bacsis chelnerului, acesta va trebui sa emita doua bonuri fiscal, unul pentru comanda si unul pentru bacsis. Astfel, la o comanda de 50 de lei, un client poate lasa un ciubuc de 5 lei, care va fi impozitat cu 16 %, rezultand o valoare mult mai mica pentru ciubucul chelnerului respectiv.

Cei mai multi chelneri nu sunt de accord cu aceasta implementare si considera ca bacsisul nu trebuie impozitat, incat constituie efortul lor de a-i servi pe clienti, amabilitatea si profesionalismul acestora. In felul acesta chelnerul este apreciat si motivat pentru o mai buna derulare a activitatii.

Daca se va ajunge la aceasta implementare, statul va incasa anual peste 70 de milioane de euro, o suma considerabil de mare in comparatie cu ceea ce este declarant la Ministerul Finantelor. Menita sa reduca evaziunea fiscala din astfel de unitati economice, legea, desi are scop protector, va conduce la inchiderea localurilor sau la adoptarea unor politici mai stricte in aceste domenii de activitate.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *