Fiecare dintre noi are acea zi speciala cand sarbatoreste inca un an trecut din viata. Este un moment prielnic sa aiba prietenii aproape si o petrecere, poate in plan psihologic din nevoia sau dorinta de a simti cu adevarat ca are motive sa fie bucuros, ca are un rost. De ce insa se merge pe aceasta idee? De ce spunem traditionalul „la multi ani”?
Istoria celebrarii zilei de nastere vine din Antichitate. Egiptenii se pare ca sunt cei care au dat tonul unor astfel de petreceri insa nu se sarbatorea ziua de nastere a unui faraon ci ziua in care a devenit conducator pentru ca se credea ca acea zi este inceputul vietii adevarate.
O alta corelatie cu istoria tine de greci ce sarbatoreau si ei zilele de nastere. De data aceasta se credea ca a introduce meniu de sarbatoare si cu lumanari este simbolul intelepciunii. Din aceasta perioada se pare ca dateaza ideea de a avea lumanari pe tortul festiv.
Se pare ca romanii sarbatoreau si ei in stil mare o zi de nastere. Insa mai mult pentru barbati pana in secolul al XII-lea. Acestia faceau un tort special pentru sarbatorit, de unde si traditia din zilele noastre. Desigur pe atunci varianta de tort era simplista, realizat din faina, ulei de masline, miere si branza rasa. Nemtii au fost cei care au avut o mare influenta in traditia de a realiza, de a cumpara tort ca si desert pentru un sarbatorit si asta s-a extins pentru toate clasele sociale.
In zilele noastre tortul este parte esentiala din ceea ce inseamna zi de nastere. Lumanari si urari de asemenea cand nu lipseste acel „la multi ani”. Dar cat de comune sunt zilele de nastere? Un studiu realizat de Matt Stiles arata ca cea mai comuna data este 16 septembrie si mai rar 29 februarie sau 25 decembrie.