Chiar si cele mai durabile constructii sau piese metalice se uzeaza dupa un timp. Vopseaua aplicata pe un metal poate sa nu ofere tot timpul o protectie corespunzatoare, iar in momentul revopsirii se impune curatarea si pregatirea suprafetelor prin indepartarea tuturor impuritatilor si imperfectiunilor.
In cazul constructiilor, cladirilor sau altor tipuri de suprafete, se impune la fel rezolvarea problemei imperfectiunilor aparute datorita coroziunii, astfel o solutie foarte la indemana se dovedeste a fi in acest caz hidrosablarea.
Sablarea reprezinta un procedeu prin care suprafete de texturi si rezistente diferite sunt curatate sau netezite. Se folosesc particule propulsate la viteze foarte mari spre aceste suprafete. Se tine de fiecare data cont de materialul ce urmeaza a fi curatat, fie ca este metal sau sticla, beton, ciment, asfalt. In functie de duritate, rugozitate, rezistenta si grad de coroziune pot fi alese optiuni diverse de sablare.
Astfel sablarea poate fi umeda sau uscata, poate fi abraziva sau non-abraziva, in functie de ceea ce se impune a fi curatat sau restaurat. Procedeul de hidrosablare se inscrie in sablare umeda si poate fi folosit in aplicatii diverse, de la curatarea de graffiti pana la curatarea automobilelor, de la restaurarea cladirilor afectate de conditiile atmosferice pana la curatarea diverselor piese si suprafete din otel sau alte metale.
Avantajul oferit de hidrosablare se face simtit in special cand vine vorba de prelucrarea si curatarea ori restaurarea monumentelor, statuilor ori cladirilor, indiferent ca sunt de domeniu public sau privat. Fluxul foarte puternic de apa propulsat spre suprafata de sablat poate elimina vopseaua veche, depunerile, alte invelisuri formate, fara a se deteriora suprafata respectiva.
Atat pentru suprafete interioare cat si exterioare, hidrosablarea este un procedeu foarte recomandat. jetul de apa propulsat la viteza foarte mare patrunde usor peste tot, spre deosebire de folosirea altor metode in cazul carora unele locuri sunt de-a dreptul inaccesibile.
Tot in seria avantajelor oferide de procedeul de hidrosablare se inscriu si posibilitatea recuperarii si reutilizarii apei, o reducere considerabila a iodatilor, dar si reducerea cantitatii de praf emanate, a deseurilor ce pot sa apara, implicit un efect benefic asupra mediului inconjurator.
Aplicabilitatea acestei metode umede de sablare se face simtita si in cazul unei mari varietati de suprafete de otel. De la sisteme multistrat cu exfoliere, pana la vopsele degradate aplicate peste metale, chiar si vopsele aproape intacte ce trebuiesc inlaturate, dar si pentru inlaturarea grundurilor si altor imperfectiuni, hidrosablarea este solutia perfecta.
Este nevoie totusi de atentie in momentul in care se foloseste solutia hidrosablarii, fiecare material si suprafata si textura diferita, a fost afectat intr-o masura mai mare sau mai mica de coroziune. Se impune existenta unui know-how si a unei echipe profesionale care sa asigure o hidrosablare corespunzatoare, deoarece unele aparate si tehnologii precum aparatul de hidrosablare de peste 2800 de bari poate chiar sa sparga betonul datorita presiunii foarte mari exercitate asupra acestei suprafete. Cu alte cuvinte, in momentul in care se impune solutia hidrosablarii, trebuie sa fie aleasa persoana potrivita, un specialist in acest domeniu, care sa recomande solutia cea mai potrivita fara a afecta in nici un fel suprafata de curatat.