Casa si gradina Tehnologie

Cum scazi factura la incalzire in aceasta iarna

Fiecare dintre noi se gandeste probabil cu groaza la valoarea facturilor cu incalzirea din perioada sezonului rece. Viata e putin mai costisitoare iarna, insa trebuie sa stii ca poti sa mai scazi din cheltuielile cu incalzirea daca apelezi la cateva trucuri simple.

Le-am cautat, le-am incercat si ti le recomand si tie. Uite ce trebuie sa faci:

  1. Opreste caldura cand pleci de acasa

Daca sistemul de incalzire pe care il ai acasa nu e unul foarte vechi, sigur ai robineti cu termostat montati pe calorifere. Asigura-te ca ii setezi la temperatura minima atunci cand pleci de acasa si timp de cateva ore nu va fi nimeni in locuinta. Daca stai la apartament ai si un avantaj – la etajele intermediare peretii, pardoseala si tavanul se incalzesc si prin transferul termic de la apartamentele vecine, din imediata apropiere.

  1. Investeste intr-un termostat

Poate fi vorba despre unul clasic sau unul inteligent. Nu conteaza prea mult alegerea, pentru ca un termostat programabil, care comanda centrala termica pe care o ai instalata iti va usura considerabil viata.

Pentru acasa am ales un termostat Salus iT500 – chiar isi merita banii si isi face foarte bine treaba. Am la el functii intre care pot alege si pot sa imi personalizez chiar propriul program. In functie de activitatile zilnice, setez temperatura la 21 de grade dimineata, 16 sau 17 grade cand nu e nimeni acasa si 23-24 grade pentru dupa-amiaza si seara. Pe timpul noptii, 18-19 grade sunt suficiente.

  1. Redu valoarea temperaturii cu un singur grad si vei vedea diferenta

Daca ai deja instalat un termostat programabil, indiferent daca e vorba despre acel termostat Salus iT500 mentionat anterior sau oricare altul, atunci afla ca daca reduci cu un singur grad temperatura ambientala, poti sa economisesti.

Nu am facut un calcul exact, dar am citit in multe locuri ca diferenta de un singur grad Celsius, in plus sau in minus, poate mari sau micsora valoarea facturii lunare cu pana la 3%. In mod clar nu ai cum sa economisesti daca mentii in casa o temperatura de 25 grade Celsius, atat ziua, cat si noaptea.

  1. Economiseste chiar si in timpul noptii

Reiau ideea de mai sus si iti spun ca nu are rost sa pastrezi 25 grade Celsius in apartament pe timp de noapte. Unele studii arata ca temperatura optima pentru un somn odihnitor este intre 16 si 19 grade Celsius, daca esti bine invelit si imbracat in pijamale. Asadar, redu temperatura undeva pe la 20 de grade Celsius in cele 6-8 ore in care dormi – vei vedea diferenta la final de luna cand se emite factura.

  1. Nu arunca banii de caldura pe fereastra

Vrem caldura, dar vrem si aer curat. Trebuie sa aerisesti constant locuinta daca vrei sa ramai sanatos, insa inainte de a deschide ferestrele iti recomand sa inchizi robinetii caloriferelor sau sa opresti centrala pentru acele cateva minute. Altfel, nu vei face nimic altceva decat sa arunci caldura, si automat banii platiti pentru ea, direct pe fereastra.

Iarna si incalzirea din timpul sezonului rece nu ar trebui sa fie motive de speriat pentru nimeni. Trebuie doar sa alegi intelept si sa stii ce poti face pentru a reduce valoarea facturilor lunare la incalzire.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *