Blog general

Comportament ciudat explicat de stiinta

Femeile insarcinate experimenteaza o serie de schimbari si nu numai vizibil cand vine vorba de sarcina in sine. In comportament, in modul de a gandi. Totul pentru binele celui mic ce va veni. Insa in unele aspecte nici nu isi pot explica de ce simt anumite nevoi. Spre exemplu femeile insarcinate simt nevoia de a face curatenie in jurul lor mai mult ca de obicei. Un astfel de comportament, spun cercetatorii, tine de un comportament adaptiv din istoria umana.

In prima faza se poate caracteriza prin grija materna ce isi face loc in viata viitoarei mamici. Cu ideea de a pregati mediul in care cel mic va veni, cu gandul ca mediul in care traieste trebuie sa fie unul prielnic si pentru viitorul copil a face curatenie mai mult decat pana acum nu este un lucru de speriat. In termeni ai stiintei este vorba de fenomenul denumit „nesting”, prin traducere cuibarit.

Fara o baza in structura umana pentru a pune acest comportament in justificarea hormonilor, a modului in care acestia actioneaza pe timp de sarcina psihologii spun ca este vorba totusi de o chestiune normala. Studiul realizat s-a bazat pe chestionare in randul femeilor si care dovedeste ca totul este pus pe seama nevoii de a gasi un confort psihic si un mediu placut pentru copil. Femeile insarcinate devin totodata mai selective- din dorinta de a avea totul sub control. Pentru ca viitorul mediu pentru cel mic sa insemne oameni pe care se pot baza; pentru ca la inceput de drum conteaza linsitea, sprijinul si pentru ca se doreste ca nimic bun sa nu lipseasca.

Astfel de referinte sunt normale insa ciudat este cum se transpune totul in nevoia parca mai acuta de a curata totul, de a igeniza insa in mare parte este parca „pofta” ca totul sa fie aranjat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *