general

Ce se intampla cand ne verificam telefonul inainte de somn?

Foarte multi dintre noi primesc sfaturi medicale ca nu ar trebui sa ne verificam dispozitivele electronice inainte de a ne culca. Ei bine, se pare ca acestea ne inrerupe ciclul de somn. Dar, cat rau ne poate face faptul ca stam putin pe Facebook inainte de somn?

Potrivit oamenilor de stiinta, o astfel de actiune ar putea sa ne deterioreze grav sanatatea, dand nastere unei reactii in lant periculoasa. Dr. Daniel Siegel explica oamenilor de rand ceea ce se intampla cu noi atunci cand ne scoatem telefoanele si le verificam, inainte de a ne baga la culcare.

Astfel, lumina de la un smartphone sau o tableta elibereaza un flux de fotoni, care spun creierului nostru sa nu mai secrete melatonina- reactia chimica responsabila pentru faptul ca ne simtim obositi. Deci, ne simtim trezi, iar acest lucru conduce la continuarea actiunii de a ne folosi smartphone-ul, pentru ca- de ce nu- inca nu avem somn. Ei bine, acest proces conduce, la randul sau, la mai putine ore de somn in fiecare noapte.

Importanta somnului

Oamenii de stiinta au inceput sa descopere cat de important este somnul in mentinerea sanatatii si bunastarii noastre. Astfel, Deepak Chopra, co-fondator al Centrului Chopra pentru Bunastare, sustine: „sapte sau opt ore de somn in fiecare noapte- fara medicamente sau indus de alcool- este absolut esential pentru ca organismul tau sa ramana in stare buna de sanatate si functionare, eliminandu-se pe aceasta cale substanta din creier care cauzeaza dementa precoce si Alzheimer, regland activitatea celulara din intreg organismul”.

Pe timp de noapte, celulele gliale isi fac munca, curatand toxinele pe care neuronii nostri le produc. Astfel, oamenii de stiinta au gasit o legatura intre somnul sarac si boala Alzheimer, sustinand ca poate fi cauzata de o defectiune in mai multe procese de eliminare a de toxine. Si, pentru binele nostru, ar trebui sa avem cel putin 8 ore de somn, pentru a contribui la aceasta detoxifiere, dar si pentru a mentine o sanatate fizica si pshica excelenta.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *