general Sanatate

Ce sa NU faci inainte de a merge la culcare

Odihna este foarte importanta – asta o poate confirma oricine, de la medici, fiziologi si terapeuti specializati, pana la omul de rand, care stie ca pentru a putea functiona bine in ziua urmatoare are nevoie de odihna. Avem insa obiceiuri sau activitati care pot sa ne afecteze somnul si odihna din timpul noptii. Care sunt acestea? Afla in continuare.

Exercitiile si antrenamentele fizice intense. Da, miscarea este foarte benefica pentru organism. Este important sa avem o viata activa si sa pastram un echilibru intre exercitiile fizice si psihice. A te antrena insa inainte de culcare poate fi o mare greseala. Contrar ideii ca te vei simti mai obosit si vei adormi mai usor, facand exercitii inainte de culcare vei pati exact opusul. In timpul antrenamentelor se elibereaza substante chimice si hormoni in corp si creier – printre care se numara si andrenalina. Cum sa mai adormi daca ai pompat andrenalina in corp si l-ai si incalzit?

Pasionatii de citit au si ei o problema legata de odihna. „Inca o pagina si gata” e expresia cea mai intalnita, spusa in gand sau cu voce tare. De la inca o pagina se ajunge insa la cateva ore de lectura, ore care ar fi putut fi folosite pentru odihna. Concluzia e clara – citesti, dar nu te odihnesti suficient si activitatea de a doua zi iti este afectata.

Fara laptopuri, televizoare sau telefoane in dormitor! Daca s-ar si respecta regula asta, ar fi si mai bine. Traim conectati la tehnologie, si adesea somnul ne este intrerupt de notificarile de pe smartphone, sau ajungem sa adormim foarte tarziu pentru ca vizionam un film captivant la TV sau pe laptop, PC ori alt dispozitiv. Din nou, orele in care trebuia sa te odihnesti le pierzi inutil in acest fel.

Gaseste un alt loc de dormit pentru animalele de companie, serveste o cina usoara si evita consumul de alcool si tutun – acestea ar fi si alte recomandari importante pentru a te putea odihni cum trebuie. Da, stiu ca suna ca niste clisee, dar daca eviti astfel de lucruri inainte de culcare te vei odihni mai bine.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *