Clientul este resursa vitala a oricarui business, fara de care ar inceta sa existe. Ce se intampla insa cu clientii care ajung sa provoace cheltuieli afacerii?
Sa presupunem ca ai prestat un serviciu sau ca ai oferit clientului un produs, iar mai apoi te afli pus in situatia in care acesta nu plateste, ramanand si cu beneficiile serviciului prestat sau bunului oferit. Clientii care nu platesc afecteaza fluxul monetar al business-ului, astfel trebuie sa iei unele masuri in acest sens, pe care ti le prezint in continuare.
1. Stabileste in mod clar datele si politica privind platile (si urmeaza-le cu strictete)
Este foarte important sa ai toate aceste date legate de plati in scris – sub forma contractuala. Astfel de politici trebuie sa includa:
- munca ce urmeaza a fi prestata
- cat de frecvent vor fi facute platile (daca este cazul)
- care sunt datele scadente si termenele limita de plata
Mai important de atat, aceste politici ar trebui sa includa pasii pe care va trebui sa ii urmeze clientul in cazul in care intampina nemultumiri legate de produsul sau serviciul pe care i-l oferi.
2. Monitorizeaza constant multumirea clientului
Cere oricat de des si prin orice metode un feedback – astfel vei fi tinut la curent cu tot ceea ce inseamna relatia ta cu clientul. Obtine, in masura posibila, chiar detalii despre multumirea acestuia chiar in timpul desfasurarii proiectului.
Primind chiar confirmari scrise, vei avea si dovada pe care sa o arati clientului ca ti-ai facut treaba bine si ca nu are niciun motiv sa nu plateasca.
3. Concepe un plan esalonat al platilor
Sa spunem ca prestezi un serviciu complex, care se va desfasura in etape. Esaloneaza platile in asa fel incat sa ai acoperite cheltuielile in orice moment. De exemplu:
- 30% plata in avans
- 30% la jumatatea realizarii proiectului
- 40% la finalizarea proiectului
Daca apar nemultumiri din partea clientului pe parcurs, vei putea corecta erorile si vei avea si munca platita.
4. Trimite facturile la timp si monitorizeaza datornicii imediat ce depasesc datele scadente
Odata ce s-a ajuns la data de facturare, emite si trimite clientului factura aferenta serviciilor prestate, lucrarilor executate sau produselor furnizate. In acest fel ii vei reaminti ca are de facut plata.
Factura va trebui sa o trimiti prin toate modalitatile posibile: email, factura fizica sau poti oferi chiar posibilitatea achitarii online. Oricare ar fi situatia, asigura-te ca factura ajunge la client.
5. Trimite notificari de intarziere a platii
Si acestea le poti oferi clientului in diferite forme: scris, prin email sau telefonic. In principiu, prima notificare ar trebui sa fie doar una de anuntare a intarzierii platii. La o a doua notificare este destul de util sa iti arati ingrijorarea cu privire la neplata, pentru ca, la cea de-a treia notificare sa adaugi si unele masuri de sanctionare.
O astfel de atitudine ii va arata clientului ca esti hotarat, altfel nu te va lua in serios si va continua sa nu plateasca.
6. Pastreaza absolut toata corespondenta
Asta inseamna facturi, notificari de plata, contracte si tot ceea ce tine de comunicarea cu clientul. Inainte de a ajunge la pasul final – trimiterea in instanta – va trebui sa colectezi toate aceste dovezi.
Daca totusi vrei un sfat avizat inainte de a ajunge in instanta, asculta parerea unui avocat online. Exista numeroase cabinete de avocatura care ofera consultanta gratuita pentru anumite situatii, poti profita de acest lucru pentru a obtine si alte sfaturi utile.
7. Instanta
E pasul final, pe care il vei face dupa ce ai incercat toate metodele anterioare si tot nu ai reusit sa faci clientul sa iti plateasca facturile. Atentie la pasul anterior – pastrarea intregii corespondente – pentru ca vei avea nevoie de toate documentele atunci cand vei actiona clientul in instanta, pentru neplata.