Stiri

Ce a descoperit New Horizons pe Pluto?

Sonda New Horizons a trimis inapoi catre Pamant cele mai intrigante imagini cu suprafata lui Pluto, in care apare un obiect misterios care pare sa se „scurga” pe suprafata lui Pluto. Experitii NASA sunt de parere ca acest obiect ar putea fi un „bloc de apa inghetata”.

Astfel, specialistii de la NASA sustin ca acest obiect „pluteste” si ca ar fi fost tarat de marginea unei celule de convectie. De asemenea, in imaginea preluata de New Horizons mai sunt vizibile si alte mii de gropi, pe care oamenii de stiinta le cred a fi ceva forme de sublimare.

Cand a fost realizata imaginea?

Fotografia, transmisa pe Pamant la data de 24 decembrie, imagine a Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) extinde vederea de inalta rezolutie a New Horizons asupra Pluto, in zona unde se formeaza „inima” planetei pitice.

Suprafata fotografiata si analizata este separata in poligoane de 16 si 40 km, iar atunci cand este privita sub umbre vizibile, celulele pot fi observate mai usor, fiind descrise si de o calitate mai buna.

Oamenii de stiinta care se ocupa de aceasta misiune sunt de parere ca acest obiect a aparut in urma celulelor ce provin din convectie termica lenta, fiind dominate de azot. Un rezervor care este, probabil, la cativa kilometri adancime, este locul unde azotul solid este incalzit la caldura interna modesta a lui Pluto, devenind dinamica. Dupa acest proces, materialul se raceste si se scufunda din nou, pentru a reinnoi ciclul. „Aceasta zona a lui Pluto actioneaza la o lampa de lava”- sustine William McKinnon, sef al New Horizons Geology.

Modelele de computer realizata de echipa NASA arata ca aceste pete de azot solid pot evolua lent in decursul a milioane de ani. Gropile de pe suprafata lui Pluto ar putea reprezenta „chiuvete de gheata”, prin care materialul solid surprins de New Horizons ar putea sa se scufunde.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *