Noutati Realitatea

Caracteristica de a fi ambidextru este un risc?

ambidextru

Persoanele care au emisferele cerebrale simetrice sunt mult mai predispuse la aparitia riscului de a dezvolta probleme cognitive.

La cele mai multe persoane, una din cele doua emisfere are un rol mai dominant fata de cealalta. Folosirea unui anumit brat a fost multa vreme discutata si considerata simptomatica pentru dominanta emisferelor cerebrale, deoarece fiecare dintre acestea coordoneaza jumatatea opusa a corpului.

De exemplu, la dreptaci este foarte posibil ca emisfera stanga sa fie cea dominanta. In prezent, cercetatorii din domeniu sunt de parere ca studierea copiilor ambidextri ar putea oferi informatii importante despre consecintele unui creier obisnuit simetric.

Asadar, o echipa de cercetatori din Europa a realizat un studiu pe un esantion de aproapee 8000 de copii si au demonstrat ca cei care sunt ambidextri sunt mai predispusi la probleme de natura lingvistica, de atentie sau academica. Totodata, s-a observat ca la varsta de 8 ani, copii care sunt ambidextri sunt de doua ori mai predispusi la probleme de limbaj decat ceilalti copii. Tot in cadrul aceluiasi studiu s-a observat ca, pana la varsta de 16 ani, copii sunt mai predispusi sa dezvolte afectiunea ADHD iar simptomele in acest caz pot fi mai severe decat la dreptaci sau la stangaci.

In cazul unui creier obisnuit, emisfera stanga coordoneaza limbajul, iar retelele neuronale care controleaza atentia sunt ancorate in emisfera dreapta. Un creier care nu are o emisfera dominanta este posibil sa functioneze si sa comunice intr-un mod mult mai diferit decat unul normal.

De asemenea, un cercetator din Marea Britanie a descoperit ca femeile supuse unor evenimente stresante de viata sau care sufera de depresie in timpul unei sarcini prezinta un risc crescut de a da nastere unui copil ambidextru, ceea ce poate confirma ipoteza in care experienta mamei afecteaza dezvoltarea copilului.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *