general

Biblioteca clasica versus cititul pe internet

A avea o biblioteca acasa este pentru multi o mandrie de a acumula carte dupa carte un volum impresionant. Si nu este numai ideea in sine de a detine vizual o biblioteca ci o mica avere caci cultura asa se poate „traduce”. Insa in lumea moderna a trecut vremea cand acestea stateau mandre pe rafturi. Fie cu praf asezat in casele batranilor fie ascunse pe undeva, urcate in pod sau pur si simplu reciclate, oferite, date la anticar ideea de biblioteca nu mai exista in acelasi mod flatant ca pana acum.

Ce-i drept cititul este mai rar. Insa daca pentru unii se justifica in cazul tinerilor este mai mult decat o neplacere caci cultura este la indemana insa nu atrage. Ce face ca biblioteca clasica sa piarda teren? Tehnologia moderna in primul rand are inlocuieste si vizual si practic salveaza rafturile inmagazinand un volum mare intr-o tableta, pe un e-book. Si daca asta nu se aplica in toate cazurile ramane internetul cel care cu un singur click iti pune la dispozitie o sumedenie de informatii in acest sens.

Cu aceeasi influenta si in presa scrisa multe din publicatii au devenit fie in pas cu moda pe internet fie au pierdut batalia si s-au retras de pe piata. Desi aduce beneficii internetul poate de asemenea sa devina obositor pentru citit. De la durerea de cap la cea de ochi obositi motivele sunt multiple pentru care se renunta la citit si mai cu seama la a detine o biblioteca. In acest context librariile inregistreaza vanzari scazute si singurele carti care se mai cumpara sunt ale autorilor contemporani.

Cu o directie mai putin placuta drumul cartii de la tipografie si pana la raftul din librarie, de la librarie si pana la cititor gasindu-si loc pe un raft este incet si sigur un proces care dispare. Asta pentru ca internetul este la putere si pentru ca o data cu comoditatea in acest sens se pierde interesul pentru citit.

 

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *