Sanatate

Beneficiile cofeinei

In ultimii 400 de ani, cofeina a devenit aproape esentiala in viata de zi cu zi a occidentalilor. Fiind gasita in mod natural in aproximativ 60 de specii, pentru multi dintre noi, cafeina este un stimulent care ne trezeste de dimineata sau un mijloc de socializare cu ceilalti, intr-o dupa amiaza in care suntem somnolenti. Statisticile arata ca aproximativ 90% dintre americani consuma cafeina, in diferite forme ale acesteia, zilnic.

mo-farahDar dincolo de aceasta utilizare de stimulent, de trezire, a cafelei, cofeina are o multime de beneficii atletice ascunse, atat de multe incat liderii altletici de nivel mondial, includ cafeaua ca fiind o parte fitala in preparatele lor.

La o prima vedere poate parea un pic stupid faptul ca un atlet consuma cafea. La urma urmelor, cofeina este cunoscuta deoarece provoaca deshidratare, initiind un efect diuretic prin stimularea producerii de urina. In realitate, acest lucru se intampla doar in cazul in care te relaxezi, in timpul exercitiilor aceste efecte fiind anulate.

Mo Farah, un atlet somalez nascut in Marea Britanie, declara ca nu consuma cafea doar ca sa simta mai atlet. Cantitatile moderate de cafea determina o imbunatatire a performantelor, in special in timpul unei etape a unei curse.

Emma Barraclough, nutritionist sportiv pentru Science for Sport, declara ca, cofeina nu ofera nicio energie suplimentara, dar pe o perioada mai lunga de timp, cum ar fi un maraton de alergat, aceasta ajuta la mentinerea nivelului de lucru. Din acest motiv, cofeina a fost considera ca o substanta interzisa in competitii, deoarece concentratiile in exces, cum ar fi 12µg/ml- echivalentul a sase cani de cafea, sunt declare ilegale. The World Anti-Doping Agency (WADA) a desfiintat aceasta limita. Cu toate acestea, ei analizeaza, prin diferite cercetari, daca cofeina poate determina imbunatariirea performantelor false.

Cu toate acestea, pentru toate probele in care atletii folosesc cofeina pentru a oferi o performanta mai buna, cercetatorii declara ca nu au ajuns inca la o concluzie cu privire la efectul cafelei asupra acestui lucru.

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *