Stiri Tehnologie

Apple lanseaza optiunea “night mode”

Recent, compania gigant cu baza la Cupertino, a lansat un nou “mod de noapte” pentru dispozitivele ce foolosesc iOS, care poate ajuta utilizatorii sa doarma mai usor. Noul mod “night shift” a fost prezentat ca parte a unei versiuni beta a iOS 9.3- noul update al companiei. Alte imbunatatiri includ un nou mod de educatie pentru invatatori, dar si aplicatii pentru stiri sau pentru sanatate.

Extrem de multe studii au demonstrat deja ca expunerea la lumina albastra stralucitoare pe timp de seara ar putea afecta ritmul circadian al oamenilor, ceea ce inseamna ca procesul de somnul este extrem de afectat. Astfel, Apple este constient de acest lucru, si din aceasta cauza a introdus noua caracteristica, care ar putea sa protejeze utilizatorii. “Night Shift foloseste ceasul dispozitivului iOS dar si geolocatia, pentru a determina cand e apusul de soare in locul in care se afla un anumit utilizator. Apoi, aplicatia permite telefonului sa isi schimbe, in mod automat, culoarea display-ului cu alte nuante mai calde din spectrul de culori, devenind mai buna pentru ochi”- sustine compania. Potrivit Apple, noua caracteristica va readuce culorile dispozitivului la normal, incepand cu orele diminetii.

Night Shift benefic pentru ritmul circadian

In functie de descoperirile altor studii, cea mai mare parte a luminii albastre afecteaza ritmul de somn al oamenilor. Insa, atunci cand ceasul telefonului arata ca soarele ar trebui sa apuna, aplicatia plaseaza o suprapunere de culoare rosie pe ecranul dispozitivului, pentru a schimba culorile ecranului in nuante mai calme. Aceasta are abilitatea de a anula efectele negative induse de lumina albastra si scade masiv probabilitatea de orbire. “Pentru cei care sunt mai sceptici cu privire la aceasta imbunatatire, acestia pot observa o reducere o oboselii ochilor atunci cand utilizeaza telefonul sau tableta pe timp de seara”- adauga Apple. Cu toate acestea, se pare ca exista si unele probleme ce insotesc aceasta aplicatie. De exemplu, rosul reduce contrastul, cauzand ca negrul sa apara chiar si mai inchis. In ceea ce priveste Android, aceasta optiune ar putea face ca unele butoane sa fie inaccesibile.

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *