saros
Stiri Tehnologie

Apa curata cu sistemul SAROS

„Apa, apa peste tot/ si nicio picatura de a bea”- Samuel Taylor Coleridge este cel care ar putea sa aiba dreptate cu aceste vorbe in ziele noastre. In prezent, mai bine de 150 de oameni din lume traiesc in orase in care apa este un lux, iar pana in anul 2050, acest numar va ajunge la valoarea de 1 milion. In plus, schimbarile climatice sunt asteptate sa provoace o lipsa si mai acuta de apa, ceea ce inseamna ca alte 100 de milioane de oraseni vor avea de suferit intr-o astfel de situatie.

Predictiile sunt din ce in ce mai cumplite, insa doi absolventi de facultate au inventat o solutie care ar putea creste disponibilitatea de apa dulce, pur si simplu prin valorificarea puterii apei oceanelor. Chris Matthews, 24 si Justin Sonnett, 25 de ani, sunt co-fondatori ai SAROS Desalinisation, un proiect ce a luat nastere pe cand se aflau la cursuri universitare in anul 2014. Swell Actuated Reverse Osmosis System (SAROS) reprezinta un sistem de inalta presiune, sub forma de geamandura, care se alimenteaza singura din miscarea verticala a valurilor marii.

Caracteristici SAROS

Acest sistem ce functioneaza pe valuri se afla pe mare, si impinge apa printr-o presiune inalta de-a lungul unei membrane si emite apa curata, potabila, care se stocheaza intr-un rezervor. Primul prototip al echipei continea si un pendul, insa modelul recent este o geamandura care se umfla in functie de valurile oceanului.

In timp ce instalatiile de desalinizare traditionale reprezinta inventii extraordinare, acestea sunt scumpe si se bazeaza pe infrastructua stabila a unui oras, folosesc foarte multa electricitate si pot contamina apele oceanelor cu foarte multa sare. Solutia celor doi absolventi este mai mica si portabila- geamandura masoara aproape doi metri in diametru si se potriveste in orice camioneta. De asemenea, nu este la fel de scumpa ca alte sisteme de desalinizare.

Astfel, se asteapta ca un sistem SAROS sa ajunga la suma de 23.000 de dolari si va avea o speranta de viata de aproape 10 ani, avand abilitatea de a produce peste 2000 de litri de apa curata in fiecare zi.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.