Blog general

Amana pensionarea, este mai benefic

Studiile arata ca persoanele care se pensioneaza sunt predispuse la boli precum Alzheimer sau dementa. Sa fie oare si un factor psihologic care genereaza totul? Cert este ca a amana sa iesi la pensie, spun cercetatorii, te tin la distanta de varii boli. Culmea insa totusi un motiv in plus sa te mentii in forma si de a avea motivatie zi de zi. Cercetatorii francezi spun ca in special cand vine vorba de dementa senila si de boala uitarii pensionarea inainte de vreme are o legatura si influenta.

Studiul in cauza a fost realizat de Institutul National pentru Sanatate si Cercetare Medicala (Inserm)si a vizat situatia medicala a peste 43,00o de cazuri. In cazul unora dupa 12 ani de la pensionare a existat un procent de 2,6% determinand segmentul celor care au ajuns in pragul dementei. Si pentru ca prin munca se pare ca putem cel putins a amanam astfel de situatii exista sanse de 3% pentru ca fiecare an suplimentar sa fie unul benefic.

De fapt care este legatura? Tine poate si de partea psihologica insa nu este singura. Caci prin munca, activitate profesionala se pare ca stimulam si mai mult activitatea creierului. De aici si pana la a ne proteja de dementa senila nu este decat un pas. E ca si cand se realizeaza un strat protector in acest sens.

Mai mult decat atat se pare ca trebuie sa ne mentinem facultatile mentale si sociale la un nivel inalt pentru a putea avea parte ulterior de o batranete frumoasa. Si aici romanii ar putea invata ceva caci conceptia veche, traditionalista tine de ideea conform careia dupa pensionare nu mai este nimic de facut exceptand poate cresterea nepotilor. Insa a te pastra prezent/a in cercurile sociale, a deprinde noi invataturi este ceea ce ne mentine in forma. La propriu.

 

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *