Trucuri

Adu-ti aminte de trecut! Iti face bine

nostalgia

De multe ori ai ajuns sa te gandesti cu tristete la placintele pe care bunica ta le facea pe cuptor pentru tine sau sa iti amintesti de multe ori cat de distractive erau orele petrecute cu colegii de studentie la facultate. Daca amintirile tale evoca dorul vremurilor care nu demult au apus, atunci stii ce inseamna sa traiesti nostalgia.

Nostalgia este dorul pe care il simtim fata de vremurile trecute, fiind caracterizata de amintiri deosebit de intense, insufletite si complexe. Acest tip de dor a fost considerat candva o preocupare nesanatoasa, iar noile cercetari ne demonstreaza ca aceasta are efecte benefice pentru dispozitie, fiind o dovada a sanatatii emotionale, incurajand sentimentul de integrare sociala la persoanele care sunt triste sau se simt singure.

Potrivit unui studiu realizat in anul 2006, pe un esantion de 172 de studenti, 79% din acestia au sustinut ca au ganduri nostalgice cel putin odata pe saptamana iar 16% au spus ca sunt cuprinsi de asemenea momente zilnic. Sentimentul de nostalgie nu cunoaste limite de varsta, culturale sau legate de starea de sanatate.

Ceea ce ar putea parea cu adevarat inedit este faptul ca nostalgia are o functie importanta. In loc sa reprezinte o forma nesanatoasa de rasfat sau o pierdere de vreme, cufundarea in amintiri pare a avea mai degraba efecte benefice pentru dispozitie, creste stima de sine si consolideaza realtiile, fiind o sursa de bunastare psihica.

Asemenea oricarei emotii, sentimenetele de nostalgie sunt decansate de un eveniment intern sau anumiti factori externi. Una din modalitatile de investigare a factorilor declansatori este sa-i rogi pur si simplu pe oameni sa descrie circumstantele si starile mentale in care au trait emotia.

Oamenii au tendinta de a deveni nostalgici atunci cand se simt tristi sau singuri. Se pune intrebarea: oare de ce se intampla asa? Folosesc oamenii nostalgia ca o modalitate de a obtine o stare psihica mai buna? In definitiv, gandirea nostalgica este declansata de tristete si de sentimente de singuratate, dar in acelasi timp poate da nastere unor stari psihice pozitive.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *