Absintul este unul dintre cele mai apreciate si respectate bauturi cunoscute pana acum omului. Aceasta licoare este inconjurata de un iz de mister, un aer sofisticat, inspirand multi oameni spre arta creatiei. Printre astfel de oameni se numara si prea cunoscutii, Oscar Wilde si Vincent Van Gogh, pentru care absintul a constituit mereu o muza de incredere.
Ce este, de fapt, absintul? Absintul este o bautura alcoolica foarte tare (intre 45 si 70 de grade), de culoare verde, preparata dintr-o specie de pelin (Artemisia absinthium), pe langa alte plante aromatice. Un dezavantaj major pe care il aduce cu el consumul de absint in cantitati mari este si faptul ca este un excitant al secretiei gastrice, prin continutul ridicat de absintina, o substanta amara, care in doze mari il face foarte toxic. S-a observat ca un consum regulat de absint poate creste agresivitate, ducand pana si la o stare de nebunie. Din aceste considerente, absintul a fost interzis in Statele Unite cat si in o multime de state din Europa, inclusiv Romania.
Un mit legat de absint si foarte vehiculat in zilele noastre (datorita interesului actual foarte pronuntat pentru stupefiante) este acela ca ar provoca halucinatii. S-a dovedit insa ca acesta ramane doar un mit, absintul nefiind mai diferit decat orice bautura alcoolica in ceea ce priveste efectele sale asupra creierului uman. Substanta principala (pe langa alcoolul de 70 de grade) continuta in absint este tujonul. In urma studiilor, s-a declarat ca tujonul nu provoaca absolut nici un efect halucinogen, cum nu a provocat nici pe vremea marelui scriitor, Oscar Wilde. Starea de „exaltare” data de catre aceasta bautura se pare a fi data in totalitate de catre continutul sau ridicat de etanol. Asadar, un consumator inrait de absint nu e cu nimic diferit fata de un consumator obisnuit de alcool, spulberandu-se astfel alte mituri legate de consumul de absint.